Hlavní obsah

Policie: Za loupeží 153 miliónů Citibank stojí berdychovec Půta

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, Radim Vaculík

Česká policie je přesvědčena, že člen tzv. Berdychova gangu Tomáš Půta stojí za loupeží 153 miliónů korun banky Citibank z obrněného vozu na Evropské třídě v Praze 6 v roce 2002. Půta se dříve skrýval v Irsku. Aby ho mohla policie stíhat, požádá Česko irskou stranu o doplnění důvodů k vydání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Půta v ruzyňské věznici

Článek

Mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová řekla Právu, že žalobce o doplnění důvodů k vydání Půty požádá irskou stranu v nejbližších dnech. Jakmile Irsko žádosti vyhoví a důvody vydání rozšíří i o tento případ, může být Půta okamžitě obviněn.

"S klientem jsem tuto otázku samozřejmě probíral a on popírá, že by se na této akci nějak podílel. Proti případnému obvinění se budeme bránit," řekl v pátek Právu Půtův advokát Jaroslav Ortman.

V minulosti se už hovořilo o možnosti, že Berdychův gang včetně Půty má v činu, který byl označován jako loupež století, prsty.

Na případu pracuje pražská kriminálka i Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který se zabývá Berdychovým gangem dlouhodobě. Nikdo z jejich zástupců ale nechce nejnovější vývoj v kauze jakkoli komentovat, odmítli rovněž upřesnit podrobnosti o dalších podezřelých.

Lupiči měli policejní uniformy

Peníze z centrály Citibank uloupili 16. září 2002 z obrněného vozu nejméně tři ozbrojení pachatelé. Případ policie před rokem odložila, protože se jí nepodařilo pachatele zjistit.

Lupiči byli ozbrojeni a měli výbušninu. Dva z nich byli oblečeni v uniformách zásahové policejní jednotky, jeden byl bez masky, druhý měl přes hlavu pletenou pruhovanou kuklu.

Třetí byl v civilu a na hlavě měl karnevalovou masku s gumovým obličejem. Na místě činu stála také bílá felicie s černým nápisem POLICIE. Poslední, i když velice matnou stopou bylo to, že jeden z pachatelů mluvil špatně česky, pravděpodobně s ruským přízvukem. To však mohl předstírat, aby policii zmátl.

Půta už dostal deset let

Půtu v říjnu odsoudil Středočeský krajský soud na deset let do vězení za loupežná přepadení a krádež v rámci rozsáhlého procesu s tzv. Berdychovým gangem. Ten organizoval především loupežná přepadení podnikatelů a kamiónů.

Ve většině případů se členové gangu podle spisu vydávali za policisty, když používali policejní uniformy a pozměněné policejní průkazy. Některé z obětí podle obžaloby vážně zranili.

Reklama

Související články

Irové vydají členy Berdychova gangu do Česka

Soud v Dublinu v úterý rozhodl, že Tomáš Půta a Maroš Šulej, kteří údajně patří ke členům gangu kolem Davida Berdycha a jsou ve vazbě v Irsku, budou vydáni...

Výběr článků

Načítám