Hlavní obsah

Policie obvinila Slováka kvůli výbušnině na brněnském magistrátu

– BRNO

Policie obvinila 39letého Slováka z Nitry z obecného ohrožení a nedovoleného ozbrojování kvůli hrozbě výbuchu. Muž umístil na brněnském nádraží tašku s pěti kilogramy výbušniny, odtud se dostala na tamní magistrát. Muž, který má podle policie "vojenskou minulost", odmítá vypovídat, vyšetřován je na svobodě. K činu se nepřiznal.

Článek

Co přesně znamená "vojenská minulost", policisté neupřesnili, záležitost je podle nich v šetření. Motiv jeho jednání není znám. Hrozí mu až 12 let vězení. Podle policistů v případu zřejmě figurují i další lidé, celkem policie vyšetřovala stovky osob.

Kufřík, kvůli kterému bylo na konci března minulého roku evakuováno z brněnského magistrátu téměř 400 lidí, obsahoval šest a půl kilogramů výbušniny. Rozbušky napojené na mobilní telefon byly připojeny k výbišnině. V mobilu však nebyla baterie, systém proto nebyl funkční. Odpálení by ale podle odborníků mělo smrtelné následky pro kohokoliv v okruhu až 400 metrů.

Evakuace magistrátu ochromila provoz v Brně

Muž nechal kufřík v dubnu roku 2006 v úschovně na hlavním nádraží v Brně. Několikrát zavazadlo kontroloval a předplácel úschovné na další měsíce, naposledy v srpnu roku 2006. Pak už se ke schránce nevrátil, a kufřík tak skončil na magistrátu. Úředníci ho koncem března 2007 otevřeli, aby zjistili, kdo je majitelem. Pak přivolali policii.

Při evakuaci magistrátní budovy nebyl nikdo zraněn, zásah si vyžádal nasazení desítek policistů a pyrotechniků. Kvůli vymezení bezpečnostní zóny kolem objektu bylo rušné Malinovského náměstí v Brně uzavřeno. Kolem neprojížděly tramvaje ani autobusy.

Podle Romana Čecha z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu byl výbušný systém vyroben odborně. Kriminalisté na základě výpovědí svědků sestavili portrét člověka, který zavazadlo na nádraží nechal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám