Hlavní obsah

Muž podezřelý ze zotročování žen v brněnské sektě zemřel

Právo, Novinky, ČTK, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Soud už neosvětlí pozadí údajného zotročování starších žen v brněnské komunitě. Údajný otrokář Jiří Adam, jinak také přívrženec Hnutí Grálu a lidový léčitel, je po smrti. Právu to potvrdil Adamův advokát Igor Andrýsek. Sedmasedmdesátiletý muž prodělal mozkovou mrtvici, byl dokonce v kómatu.

Článek

Podle dvou znaleckých posudků by Adam, kterému hrozilo až 12 let vězení, stejně nebyl schopen vnímat smysl soudního jednání.

Adam podle kriminalistů před mnoha lety založil sektu odštěpenou od Hnutí Grálu. Shromáždil kolem sebe skupinu žen, které pro něj pracovaly. Připravil je o majetek. Podle obvinění jim nedával moc jíst, policisté jejich stav přirovnali ke stavu vězňů v koncentračních táborech. Ženy pracovaly na stavbě jeho domu v Brně a ve vinohradu v Mikulově.

V duchovní závěti všechna obvinění popřel

Sedmasedmdesátiletý Adam ale ve své duchovní závěti, kterou má Právo jako jediné k dispozici, všechna obvinění popřel. „Pan Adam zemřel asi před měsícem a půl doma v kruhu své rodiny. Z kómatu, do kterého upadl, se už neprobral. Já jsem obžalobu považoval za nepřiměřenou, byla to spíše nafouknutá bublina,“ potvrdil advokát Andrýsek.

Adam od května ležel v nemocnici v komatu po infarktu. Protože se jeho stav neměnil, rodina proto požádala, aby byl převezen do svého domu, kde také zemřel.

Podle obžaloby, která byla na Adama podána, měl důchodce zotročit několik žen, které na něj přepsaly svůj majetek a v nehygienických podmínkách měly pro svého vůdce dřít na stavbě luxusní vily v Brně a na polnostech v okolí Mikulova.

„Skutků se měl dopustit na ženách ročníku 1930, 1956 a 1949, které pod pohrůžkou trestů navíc využívaje jejich závislosti na své osobě nutil těžkým pracím v nesnesitelných a nehygienických podmínkách,“ prohlásil mluvčí Městského státního zastupitelství v Brně Vladimír Kutnohorský.

Ženy byly podvyživené, uvádí lékaři

„Strava žen nápadně připomínala jídlo z koncentráků. Byly tak podvyživené, že už jim začala ubývat svalová tkáň. Vypadaly jak vězni z druhé světové války,“ uvedli lékaři do policejních protokolů.

„Nechápu, že bych mohl spáchat nějaký trestný čin. Nikdo nemá právo kupovat nebo prodávat lidi jakékoli pleti černé ani bílé. Otrokářský řád již neexistuje. V dřívějších dobách byli nešťastní lidé najímáni do otroctví bohatým a mocným pánům a ti podle své zvůle zacházeli s nimi tak, že s nimi dělali co chtěli. Takové jednání lze nazvat rouháním se Bohu,“ hájil se Adam ve svém duchovním odkazu.

Adam odmítá, že by někoho zotročoval

Rozhodně ve své závěti odmítl, že by snad někoho trápil hlady. „Sklepy máme plné potravin a tak nám není zapotřebí chodit do obchodů. Jsme vegetariáni. Maso ani vejce nekupujeme. Vaříme zeleninu a jíme ovoce. Nejíme mléko ani sýry a tak náklady na potraviny jsou u nás minimální. Tu a tam sníme rybu. Plodiny jsou ekologicky nezávadné. Potravin je přehršel a možno si dopřát i „nášup“. Nikdo nemá hlad,“ napsal.

„Když k nám přišly, byly líné a nemocné. Naučil jsem je pracovat. Moc toho ale nenadělaly. S prací si hrály. Měly ale dobrou vůli a uznávaly svou neobratnost. Konflikty vycházely od nich, nikoli od nás. Vadila jim jejich nešikovnost. Několikrát od nás i odešly, aby se později opět vrátily. Poznaly, že odchodem ztratily rovnováhu. Některé se vracely až třikrát. Chyběla jim výdrž, kterou si doma neosvojily,“ vzpomínal Adam na soužití s ženami, které měl zotročovat.

O několik řádek předtím ale v textu padají na adresu těchto tří žen silná slova. „Vampyrismus, šikana a čarování. Byl jsem tím obtěžován celé roky i na dálku. Silné vlivy byly obzvláště v období menstruačním a v menstruačním pahýlu, tam, kde menzes již vyhasl - u staré osoby. Jejich nálady na mne doléhaly a znásilňovaly mou senzitivní duši. Když samy neměly duchovní sílu, vykrádaly mou duši šikanou a očarovávaly mě rafinovanými triky,“ tvrdil Adam.

Celá kauza Adamovou smrtí skončila a nebude objasněna před soudem.

Reklama

Výběr článků

Načítám