Hlavní obsah

ČOI poslala děti kupovat alkohol, aby nachytala prodejce

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

S krabicovým vínem v košíku míří jedenáctiletý klučina k pokladně. Prodavač v plzeňské večerce mu bez mrknutí oka zboží namarkuje. Stejně úspěšný je školák při nákupu alkoholu i v dalších několika supermarketech. Tak většinou dopadl test u západočeských obchodníků, když u nich děti naoko nakupovaly alkohol.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Česká obchodní inspekce (ČOI) tak kontrolovala, jak prodejci v kamenných obchodech v Plzeňském a Karlovarském kraji dodržují zákaz podávání alkoholických nápojů mladším osmnácti let. Výsledky jsou alarmující.

„Celkem jsme provedli osmnáct kontrol, z toho ve dvanácti případech si obchodníci s prodejem alkoholu mladistvým žádnou hlavu nedělali. Inspektoři nenápadně sledovali, zda figurantovi s dětskou tváři bude prodán alkoholický nápoj. V okamžiku, kdy bylo zboží na pokladně namarkováno a následně zaplaceno, vyšli z anonymity a na prodejce udeřili,“ řekl ve čtvrtek Právu ředitel západočeského inspektorátu ČOI Milan Javorský.

Akce podle něho navazovala na systematické kontroly prováděné od počátku roku v pohostinstvích či jiných obdobných zařízeních. „Tentokrát jsme se ale zaměřili na prodejny potravin, smíšeného zboží i obchodní řetězce,“ pokračoval Javorský. Školáci neměli problém si kromě piva či vína koupit také tvrdý alkohol.

Musel zasahovat i starší zákazník

„Sedmnáctiletá dívka si bez problému odnesla ke krabici vína i láhev vodky,“ řekl dále šéf ČOI. A jak reagovali přistižení prodejci? Nejčastěji se vymlouvali na to, že nakupující vypadali starší, než jsou. Inspektoři si v některých případech vyslechli i argumenty jako ´já zapomněla´, nebo dokonce ´vždyť je to víno přeci lehké´,“ doplnil Javorský.

V jednom případě se dokonce stalo, že zasáhl starší zákazník. „Váhavou pokladní upozornil, že přímo nad sebou má vyvěšenu informaci, že prodej alkoholických nápojů osobám mladším 18 let se zakazuje, tak ať se jí laskavě drží,“ uvedl Javorský.

Za prodej alkoholu mladistvým sáhnou prodejci hluboko do svých peněženek. „Výše pokuty bude stanovena ve správním řízení. Pokuta za tento delikt může být uložena až do výše padesáti tisíc korun u fyzických osob a až půl miliónu u osob právnických,“ uzavřel Javorský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám