Hlavní obsah

Při střelbě do vzduchu trefil řidiče, dostal rok a půl vězení

Právo, Jiří Bednář

K osmnáctiměsíčnímu trestu odsoudil ve čtvrtek senát Krajského soudu v Hradci Králové Jiřího Chytila (34) z Olomouce za to, že loni v prosinci několikrát vystřelil za odjíždějícím autem. Vážně při tom zranil jeho řidiče.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Jiří Chytil v jednací síni hradeckého krajského soudu

Článek

Chytil původně čelil obžalobě z pokusu vraždy, ale obhajobě se podařilo přesvědčit soud, že obžalovaný chtěl posádku vozu jen vystrašit, střílel šikmo do vzduchu a k zásahu auta došlo z pouhé nedbalosti.

Soudci tedy Chytila potrestali jen za ublížení na zdraví. Loňského 19. prosince po půlnoci parkoval Chytil a jeho známý Martin Koudelka s vypůjčeným volkswagenem na opuštěné silnici u Biskupic na Svitavsku.

„Najednou u nás zastavilo tmavé auto, které hned zase odjelo. Po chvíli se vrátilo,“ vypověděl Chytil. Uvnitř byli dva neznámí muži, kteří se přes otevřené okénko Koudelky vyptávali, jestli nemá nějaké drogy.

Střílel mírně do vzduchu

„Nechápal jsem, co chtějí. Vystoupil jsem a to auto se následně rozjelo. Vytáhl jsem pistoli a čtyřikrát za ním vystřelil, ale mírně do vzduchu. Nechtěl jsem ho zasáhnout,“ uvedl Chytil. Jedna ze střel zasáhla vůz, pronikla interiérem a zasáhla řidiče Roberta Zachara (23) do zad.

Střelný kanál probíhal pravou pohrudniční dutinou a došlo k proniknutí vzduchu a ke krvácení do pohrudniční dutiny, zhmoždění pravé plíce a zlomeninám pátého a šestého žebra. Zachar byl bezprostředně ohrožen na životě zejména vnitřním vykrvácením. Naštěstí se jej lékařům podařilo zachránit.

Chytil nebyl schopen vysvětlit, proč se rozhodl ke střelbě. „Asi z hlouposti,“ uvedl. Legálně drženou pistoli prý měl u sebe proto, že byl před tím odpoledne na střelnici a zbraně jsou jeho koníček.

Měl několik zbraní

Policie u něho objevila několik zbraní, na něž měl povolení, ale také opakovací pušku a samopal se střelivem, k jejichž držení oprávněn nebyl. Chytil ale tvrdí, že si je u něho uložil kamarád, jehož jméno však sdělit odmítl. Státní zástupce Jan Bohutínský se proti rozsudku okamžitě odvolal.

„Použitá právní kvalifikace naprosto neodpovídá tomu, co bylo prokázáno. Podle mého názoru člověk, který opakovaně střílí ve směru ujíždějícího auta, musí počítat se smrtelným zraněním osoby, která v tom autě jede. Navrhoval jsem trest kolem deseti let odnětí svobody,“ řekl Bohutínský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám