Hlavní obsah

Ďuričkovi hrozí za jeho interview delší vazba

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Cesta hoteliéra Bohumíra Ďurička z vyšetřovací vazby na svobodu se komplikuje. Státní zástupkyně totiž podle informací Práva navrhla rozšířit důvody, proč má muž obviněný z vraždy Václava Kočky mladšího zůstat za mřížemi, o možné pokračování v trestné činnosti.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Bohumír Ďuričko ve vazební věznici

Článek

"Na základě nově zjištěných skutečností a skutečností vyplynuvších z tiskové konference uskutečněné obviněným ve vazební věznici dala státní zástupkyně návrh na rozšíření vazebních důvodů o písmeno C. Podle trestního řádu to znamená, že je důvodná obava, že bude opakovat trestnou činnost, za niž je stíhán, nebo že vykoná trestný čin, kterým hrozil,“ řekla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Rozhodne se v pondělí

O tomto návrhu státní zástupkyně bude v pondělí jednat Obvodní soud pro Prahu 1. Právu to ve čtvrtek potvrdil Ďuričkův advokát Jan Červenka, se kterým se podle jeho slov telefonicky spojil soudce, jež má o věci rozhodovat.

Přitom podle čtvrtečních slov předsedy tohoto soudu Libora Vávry by se právě počátkem příštího týdne mělo rozhodovat také o žádosti Ďurička o propuštění z vazby na třímiliónovou kauci. Soud v prvním pražském obvodu byl totiž tím, který Ďurička poslal 12. října za zastřelení Kočky do pankrácké věznice.

Tehdy jako důvody vazby uvedl hrozící ovlivňování svědků a možný útěk. První z těchto důvodů už přitom městský soud zrušil a Ďuričko tedy zatím ve vězení zůstává kvůli hrozícímu útěku do zahraničí.

"Opakovaně jsem se dnes telefonicky soudce ptal, zda budou o té kauci v pondělí rozhodovat, ale bylo mi řečeno, že se to jednání spojené s výslechem pana Ďurička týká čistě návrhu státního zástupce na rozšíření důvodů vazby o hrozící pokračování v trestné činnosti,“ upřesnil ve čtvrtek advokát Červenka.

Ďuričko v rozhovorech pro média včetně Práva před několika týdny uvedl, že pokud by byl v ohrožení života on či jeho rodina, jak tomu mělo být údajně při konfliktu s Kočkou, zachoval by se asi stejně jako při oné tragédii 9. října v pražském baru Monarch. Tehdy tam po domnělém fyzickém útoku ze strany Kočky vytáhl zbraň a údajného útočníka třemi ranami do hrudi zastřelil.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud nechal Ďurička ve vazbě kvůli útěku

Pražský městský soud zamítl tento týden stížnost hoteliéra Bohumíra Ďurička proti jeho vzetí do vazby kvůli vraždě Václava Kočky mladšího. Obviněný podnikatel...

Ďuričko se zatím z vazby na kauci nedostane

Státní zastupitelství v pátek nevyhovělo žádosti Bohumíra Ďurička o propuštění na svobodu na kauci. Věcí se tak bude muset zabývat soud. Ďuričko, stíhaný...

Výběr článků

Načítám