Hlavní obsah

Starosta Letkova dostal za čachry s pozemkem šest měsíců s podmínkou

– PLZEŇ
Právo, pab

Krajský soud v Plzni v odvolávacím řízení rozhodl, že starosta Letkova u Plzně Václav Řehoř je vinen ze zneužití pravomoci a uložil mu trest šesti měsíců s podmínkou na 18 měsíců.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Starosta Letkova Václav Řehoř.

Článek

Při prodeji obecního majetku nerespektoval rozhodnutí zastupitelů a za jejich zády upekl kšeft podle vlastních pravidel. Teď za to přišel pro starostu Letkova u Plzně Václava Řehoře definitivní trest.

Podle okresního soudu Řehoř, který v průběhu soudních peripetií vystoupil z ODS, zneužil pravomoc veřejného činitele a porušil povinnost při správě cizího majetku tím, že podepsal se soukromým podnikatelem Vladimírem Prokešem smlouvu na prodej obecního pozemku za cenu nižší, než schválilo zastupitelstvo.

Na starostovy praktiky upozornilo Právo 

Policii na podivné praktiky starosty upozornil deník Právo. Jeho zpravodaji se podařilo získat dokument, kterým starosta podnikateli Prokešovi potvrdil nabytí pozemku ještě v době, kdy na jeho prodej probíhalo výběrové řízení.

Zastupitelé na svém jednání začátkem roku 2006 schválili prodej pozemku podnikateli Prokešovi za 2,2 miliónu korun. Ještě ten večer po skončení jednání zastupitelstva starosta ve své kanceláři sepsal s Prokešem kupní smlouvu jen na částku dva milióny korun a druhý den ji odnesl na katastr.

Řehoř se hájí tím, že cenu snížil v důsledku ekologické zátěže pozemku. Jako důkaz v průběhu trestního řízení předložil dodatek ke kupní smlouvě k předmětnému pozemku vypracovaný v den podpisu kupní smlouvy, kterým se kupující Prokeš zavazuje dorovnat cenu schválenou zastupitelstvem v případě, že se ekologická zátěž neprokáže. O této listině starosta před soudem tvrdil, že ji sám sepsal a s Prokešem současně s kupní smlouvou podepsali. Také Prokeš prohlásil, že na vlastní oči viděl, jak ji starosta sepisuje.

Oba lhali 

U soudu se ale ukázalo, že oba lhali. Podle svědectví kriminalistické expertky Václavy Musilové text tohoto dodatku Řehoř nikdy nesepsal. Dodatek se objevil až jako reakce na policejní vyšetřování, kdy starosta neměl nic, co by podpořilo jeho tvrzení, že nechtěl poškodit obec.

V průběhu soudního líčení vyšlo najevo, že zmiňovaný dodatek vyhotovil a následně zřejmě i antidatoval Řehořův obhájce Roman Mach. „Byl to uměle vyhotovený důkaz, který měl zakrýt trestnou činnost starosty a zahladit stopy,“ uvedla soudkyně okresního soudu Plzeň-jih Drahomíra Regnerová. Podle ní šlo ze strany starosty o promyšlený plán trestné činnosti, a nikoliv o nějaký zkratkovitý či zmatený akt.

„Už způsob výběrového řízení na prodej pozemku byl velmi nestandardní, když starosta podnikateli Prokešovi ještě před skončením řádného výběrového řízení napsal potvrzení o tom, že pozemek získal,“ konstatovala soudkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám