Hlavní obsah

Pět školáků z Plzně má na svědomí 25 bombových hrozeb

Právo, pab
PLZEŇ
Aktualizováno

Pětadvacet škol během měsíce museli policisté v Plzni prohledávat kvůli anonymní hrozbě výbuchu. Kriminalistům se nyní podařilo vypátrat pětici školáků, kteří pumovými útoky vyhrožovali.

Foto: Petr Nový, Novinky

Článek

"Tři z nich jsou mladiství. Těm bylo sděleno obvinění pro trestný čin šíření poplašné zprávy. Dalším dvěma ještě nebylo patnáct let. Ti nejsou trestně odpovědní, takže proti nim nebude vedeno trestní stíhání,“ řekl v pondělí Právu mluvčí plzeňské policie Jaroslav Ibehej.

Školáci vyhrožovali bombou například ve Střední průmyslové škole elektrotechnické nebo dopravní, ale také na základních školách. "Telefonovali zpravidla z budky, kde jsme také jednoho z nich zadrželi,“ doplnil Ibehej.

Policisté nevylučují, že budou chtít za plané výjezdy zaplatit od rodičů provinilců náhradu škody, která se pohybuje v desítkách tisíc korun.

"Při každé nahlášené bombě jsme museli školu vyklidit a nechat ji prohledat speciálně cvičeným psem na vyhledávání výbušnin. To vše trvalo minimálně hodinu,“ vysvětlil Ibehej. Školákům hrozí v případě uznání viny až půlroční vězení.

Hrozby stále pokračují 

Dopadením školáků výhrůžné anonymy neskončily. V pondělí dopoledne přijal operační důstojník plzeňské policie telefonické oznámení o uložení bomby v hotelové škole v městské části Bory.

„Byl to dětský hlas. Telefonista řekl, že ve škole je bomba a zavěsil,“ upřesnila policistka Michaela Altmannová. Policisté musejí evakuovat žáky i učitele a objekt prohlédnout služebním psem.  

Reklama

Výběr článků

Načítám