Hlavní obsah

Řidič kamiónu dostal definitivně tři roky za zběsilou jízdu v opilosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Řidič kamiónu František Buben, který loni v opilosti zranil při dálniční honičce dva policisty, půjde na tři roky do vězení za obecné ohrožení. Rozhodl o tom Nejvyšší soud, který odmítl Bubnovo dovolání. Buben byl podle soudů "neřízenou střelou" a jen díky náhodě neskončil jeho úprk ve čtrnáctitunové soupravě velkým neštěstím.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Bubnova obhajoba se domnívala, že řidič měl být potrestán jen za útok na veřejného činitele, a nikoliv za obecné ohrožení, za které obvykle pykají původci požárů, výbuchů nebo povodní. Pro trestný čin obecného ohrožení je podle právníků typické to, že se jeho následky vymknou kontrole, jsou živelné a neovladatelné a nedokáže jim už zabránit viník ani případná oběť. Podle soudců NS byla právě taková i Bubnova jízda.

Vjížděl do protisměru i do svodidel 

Buben prý nebyl schopen kamión náležitě ovládat, vjížděl do protisměru i do svodidel. "Šlo tedy o vysoce hazardní a mimořádně bezohlednou jízdu na pokraji totální ztráty kontroly nad soupravou," uvedl senát NS s předsedou Petrem Hrachovcem.

Zdůraznil, že Buben neřídil osobní auto, ale těžký kamión, který může způsobit mnohem větší škody. "Síly, které působí při případné srážce takové soupravy s jinými vozidly, jsou velmi ničivé, zvláště pak v případě, že dojde ke srážce s váhově srovnatelným vozidlem, například autobusem," míní soudci.

Buben vyvolal jednu z nejdramatičtějších policejních honiček, které se v uplynulých letech na Moravě odehrály. Jeho nebezpečného stylu řízení si všiml brzy ráno 26. září 2007 vyškovský policejní komisař, jenž zrovna jel do práce.

Když zjistil, že Buben najel na svodidla a pak málem vytlačil jiné auto z dálnice, rozhodl se, že řidiče zastaví. Buben původně směřoval s kamiónem z Prostějova do Brna. V honičce ale odbočil na silniční tah Brno-Zlín a snažil se ujet. V Bučovicích policisté přehradili opilci cestu autem. Ani to jej nezastavilo, do vozu narazil a ujížděl dál.

Zranil dva policisty

Později kamión zastavil, protože mu policisté opět zablokovali cestu. Když přicházeli k vozu, aby řidiče zatkli, šofér šlápl na plyn. Kriminalisty přimáčkl na služební vůz. Oba lehce zranil. Po 30 kilometrech jízdy se řidiče podařilo definitivně zastavit u Slavkova u Brna. Policisté k tomu museli použít jiné nákladní auto, kterým silniční tah zcela zablokovali.

Kromě osobního auta Buben po cestě přímo ohrozil ještě autobus, v němž jelo asi 15 lidí. Řidič autobusu naštěstí dokázal před kamionem jedoucím v protisměru uhnout částečně mimo vozovku. Kdyby se ale vozy potkaly na jiném místě, mohla srážka skončit katastrofou.

Buben soudcům u Okresního soudu ve Vyškově a Krajského soudu v Brně řekl, že svého činu lituje. Zákon prý porušil, protože se údajně bál, že přijede pozdě pro zboží. Měl údajně problémy s přítelkyní, finanční potíže a další soukromé těžkosti, kvůli kterým se předchozí večer silně opil. Ráno měl v krvi více než dvě promile alkoholu. Mladík v minulosti spáchal v opilosti několik nejrůznějších přestupků. Po návratu z vězení nesmí pět let řídit auto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám