Hlavní obsah

Squatteři v Praze protestovali proti zákroku policie

– PRAHA • Aktualizováno

Na Palackého náměstí v Praze demonstrovalo asi 120 až 150 příznivců squatterského hnutí. Protestovali zejména proti pátečnímu policejnímu zásahu ve squatu Cibulka v Praze-Košířích. Obviňují policii, že při akci obyvatele usedlosti zbila.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Účastníci demonstrace na Palackého náměstí v Praze, kde squateři protestují proti zásahu policie v usedlosti Cibulka.

Článek

"Je tam asi sto dvacet osob, nezasahovali jsme, nemáme informace o žádných konfliktech. Policisté místo monitorují," řekla Novinkám policejní mluvčí Eva Miklíková.  

"Policie se chovala značně nestandardně a brutálně," uvedl jeden z řečníků při odsouzení pátečního zásahu. "Chceme zjistit, kdo je odpovědný za tento zásah," dodal. Účastníci demonstrace řečníky podpořili několika transparenty s hesly například "Stop policejní zlovůli".

Demonstrace proběhla klidně.foto: ČTK/Zbyněk Stanislav

Squatteři si stěžují, že poslední dobou stoupá policejní represe proti jejich hnutí. Hlavní příčinou demonstrace je ale policejní akce z páteční noci ve squatu Cibulka. Policisté zde hledali údajného pachatele loupežného přepadení.

Squatteři se podle svých slov obávali vyklizení areálu, proto tři z nich vylezli na střechu. Po policistech podle mluvčí pražské policie Evy Miklíkové začali házet cihly a tašky, dva z nich zranili. Slezli až po varovném výstřelu. Dle verze obyvatel usedlosti je poté policisté napadli a zbili. "Po policistech jsme nic neházeli, za zranění si mohou sami, když rozbili střešní okno. Navíc si myslím, že zranění fingují," řekl jeden ze squatterů, který byl na místě při akci policie.

Při odjezdu na stanici se situace dále vyostřila, zadržené se snažili bránit další obyvatelé usedlosti. Zraněn byl další policista. K potyčce došlo i před policejní stanici, kam přišlo squattery podpořit několik desítek lidí, policie proto přivolala další hlídky a speciální zásahovou jednotku.

Policie popírá vyklízení squatu

Policie popírá, že by chtěla squat vyklidit a trvá na tom, že pouze pátrala po pachateli, na kterého je někdo upozornil na tísňové lince. "Tam nešlo o žádné vyklízení squatu. K tomu nemáme oprávnění. Navíc tam není v okolí zvýšená kriminalita, nemáme důvod proti nim nijak zasahovat," tvrdí Miklíková.

Při zásahu byli celkem zraněni tři policisté, čtyři squatteři byli obviněni z útoku na veřejného činitele. Hrozí jim až pět let vězení. Jeden z nich, Slovák, je stále v policejní cele, o jeho vině by mělo být rozhodnuto ve zkráceném řízení.

Usedlost Cibulka je dlouhodobě neudržovaný objekt. Podle czechtek.bloguje.cz se několik mladých lidí z komunity squatterů se souhlasem majitele budov před časem rozhodlo zanedbanou památku oživit. "Před třemi měsíci se sem nastěhovalo asi sedm lidí, se souhlasem jednatelky společnosti, která to vlastní," řekl squatter Tomáš. Dodal, že objekt patří společnosti Cibulka a.s., kterou vlastní společnost ÚAMK (Ústřední automotoklub). 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám