Hlavní obsah

VIDEO: U Kolína se srazil rychlík s autem

Aktualizováno

Na železničním přejezdu se světly mezi Hlízovem a Kolínem se v sobotu ráno srazil rychlík s nákladním autem. Podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka zemřel řidič auta. Při srážce byl zraněn strojvedoucí a lehce i průvodčí, které záchranáři po ošetření odvezli do kolínské nemocnice. Nikomu ze zhruba stovky cestujících se nic nestalo.

Článek

České Dráhy (ČD) zajistily během několikahodinové výluky v úseku mezi Kutnou Horou a Kolínem náhradní autobusovou dopravu. Po jedné koleji se začalo jezdit v 13:55, v obou kolejích byl provoz obnoven v 15:35.

Vlak jel z Brna do Prahy. Lokomotiva vykolejila jednou nápravou, škoda na ní je předběžně odhadována asi na půl miliónu korun. Na jednom z vozů a na železničním svršku vznikla škoda zhruba 30 000 korun.

Přejezd zabezpečen světelnou signalizací

Přejezd je zabezpečen pouze světelnou signalizací, která byla podle prvních zjištění inspektorů v činnosti. Jak přesně k nehodě došlo, šetří policisté a inspektoři ČD a Drážní inspekce. Nehoda se stala kolem osmé ráno, řekl Novinkám mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

"Na místě lékař konstatoval úmrtí řidiče nákladního vozu. Nedalo se nic dělat, jednalo se o jasná smrtelná zranění," potvrdila Novinkám mluvčí záchranářů Tereza Janečková. "Na chirugickou ambulanci do Kolína jsme odvezli dvě osoby, strojvedoucího a průvodčího. Neměli vnější zranění, spíše pohmožděniny," dodala.

Na Slovácku se střetl vlak s osobním vozem

Další nehoda se stala na trati Luhačovice - Praha, kde se v sobotu kolem 12:30 rychlík střetl na železničním přejezdu se světly bez závor v části Uherského Brodu Havřice s osobním automobilem. Při nehodě byl zraněny tři ženy z auta. Provoz na trati by měl být obnoven kolem 16:00, uvedli Neusar a mluvčí uherskohradišťské policie.

Podle policie cestovaly v osobním voze tři cizinky, dvě utrpěly těžká a jedna lehké zranění. Ženy byly převezeny do uherskohradišťské nemocnice. Nikdo z asi 80 cestujících ve vlaku zraněn nebyl. Policie podezírá ze zavinění nehody řidičku osobního automobilu, která údajně přehlédla výstražné znamení.

Podle Neusara byla škoda na lokomotivě vyčíslena na 50 000 korun. "Kuriózní je, že na přejezdu byly v těchto dnech instalovány zatím ještě nefunkční závory, které byly při střetu poškozeny," doplnil mluvčí.

Lidé jsou nepoučitelní, stále na přejezdech riskují

Nehody na železničních přejezdech jsou v Česku velmi časté a většinou je na vině lidská nezodpovědnost.

Začátkem listopadu si na Nymbursku šestašedesátiletý muž nadzvedl spuštěné závory a vešel do kolejiště. Důchodce následně srazil projíždějící vlak.

Pátého října se osobní auto srazilo se spěšným vlakem na železničním přejezdu před Kaznějovem na severním Plzeňsku. Na místě zemřela jedna žena z vozu, další ženu s těžkými zraněními přepravili lékaři do nemocnice.

Těžká nehoda osobního vozu s vlakem se odehrála i 24. září na přejezdu v obci Domoslavice u Ostroměře na Jičínsku. Při nehodě zemřela řidička osobního vozu, který vlak tlačil několik metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám