Hlavní obsah

Squatteři se v Praze poprali s policisty

PRAHA

Ve squatu Cibulka v Praze-Košířích napadli v pátek v noci squatteři policisty, kteří se snažili dopadnout pachatele loupežného přepadení starší ženy. Při prohledávání usedlosti Cibulka byli tři policisté zraněni. Policejní hlídka následně zatkla tři squattery. Za útok na veřejného činitele jim hrozí až pět let vězení, vyšetřováni budou na svobodě.

Článek

"Zatýkání doprovázela potyčka i varovný policejní výstřel. Konflikt pokračoval před policejní stanicí v Košířích," informovala mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Policii se zatím nepodařilo prokázat, že by jeden ze zadržených spáchal loupežné přepadení. Dopoledne byla usedlost uzamčená a pravděpodobně prázdná.

Policie v pátek kolem 21:00 podle Miklíkové přijala volání na tísňovou linku, že v ulici V Cibulkách se pohybuje pachatel loupežného přepadení starší ženy. Na místo vyjela hlídka, která začala prohledávat místní statek, který obývají squatteři. Tři obyvatelé usedlosti začali před policisty utíkat, snažili se ukrýt na střeše, odkud na policisty zaútočili taškami a cihlami.

Policistu srazili ze žebříku

"Jednoho policistu srazili ze žebříku a způsobili mu zranění na zádech. Jeho kolegu zranili na rameni," uvedla Miklíková. Policisté proto vypálili varovný výstřel, poté se jim tři squattery podařilo zatknout. V převozu na služební stanici se jim ale snažilo zabránit asi 20 obyvatelů statku. "Jeden z policistů proto vystoupil z vozu, aby umožnil jeho projetí. Přitom utrpěl zranění na ruce," napsala Miklíková. Poté se situace uklidnila a policisté převezli zadržené bez problémů na stanici.

Před policejní služebnu Košíře ale přišlo podle policie protestovat asi 40 lidí, kteří požadovali propuštění zadržených. Policisté se obávali dalšího konfliktu a na pomoc si proto zavolali další hlídky a 40 policistů ze speciální jednotky. Poté měli příznivci squatterů protestovat jen slovně. Konflikt podle Miklíkové skončil asi ve 03:30.

Podle serveru czechtek.bloguje.cz se ještě jeden konflikt odehrál před policejní stanici s jednotkou těžkooděnců, poté údajně byli zadrženi další squatteři. Policie skutečně potvrdila, že předvedla další čtyři lidi, ale hned je propustila.

Podle místních obyvatel vypadala situace na místě velmi dramaticky. "Můj muž se vracel domů kolem půlnoci, prý zde bylo asi deset policejních vozů a prali se zde," řekla mladá žena, která žije v blízkosti usedlosti Cibulka.

Usedlost Cibulka je dlouhodobě neudržovaný objekt. Podle czechtek.bloguje.cz se několik mladých lidí z komunity squatterů se souhlasem majitele budov před časem rozhodlo zanedbanou památku oživit. Místní ovšem o squatterech příliš nevědí. "Vím, že tu bydlí jeden bezdomovec, kterého už místní adoptovali, pomáhá jim při opravách," uvedla místní obyvatelka. Usedlost podle ní dlouhou dobu chátrá, až v poslední době se zde začalo opravovat. "Povídá se zde, že to patří francouzské firmě, která zde chce stavět hotel," dodala žena.

Reklama

Výběr článků

Načítám