Hlavní obsah

Policista střílející po chodci chce zase nosit zbraň

– PLZEŇ
Právo, Patrik Biskup

Policista Radomír Mecner požádal soud o podmínečné upuštění od zbytku trestu, a mohl tak nastoupit do zaměstnání, kde opět může nosit zbraň. Byl potrestán dvouletou podmínkou a pětiletým zákazem práce u ozbrojených složek za to, že v červenci 2004 chtěl čtyřmi výstřely z pistole zastavit chodce, který přecházel rušnou křižovatku v centru Plzně. Muže nezasáhl ale jedna z kulek se zaryla do projíždějící škodovky.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policista Radomír Mecner ukazuje vyšetřovatelům, kde střílel po chodci.

Článek

Soudce plzeňského okresního soudu Josef Prach jeho žádost tento týden zamítl. Prachovo rozhodnutí může ještě zvrátit Krajský soud, pokud si Mecner, odsouzený za zneužití pravomoci a pokusu těžkého ublížení na zdraví, podá stížnost.

Psycholog: Vůbec neměl uniformu obléknout

"Pro mne bylo stěžejní stanovisko psychologa,“ řekl Právu soudce. Psycholog Jiří Jelen zjistil, že bývalý policista sice v roce 1996 úspěšně prošel vstupními psychotesty, ale uniformu vůbec neměl obléknout. "V teoretické přípravě byl výborný, pro praktickou službu ale nevhodný," konstatoval Jelen.

Při střelbě byl ovládán svou představou, dominantním úkolem pro něj bylo dostihnout podezřelého muže. "Za každou cenu chce naplnit poslání policisty. Pokud se ale dostane do zátěžové situace, nebere ohled na širší okolnosti a nedokáže vyhodnotit důsledky svého rozhodnutí,“ hodnotil Mecnera psycholog.

Mecner: Myslel jsem, že jde o hledanou osobu

V den střelby byl dopravní policista Radomír Mecner ve službě první den po dovolené. Kolem tři čtvrtě na tři odpoledne ho na rušné křižovatce U Belánky v centru Plzně zaujal muž, který se po přechodu vydal na červenou a kličkoval mezi auty, která musela brzdit.

"Jakmile jsem na něho zapískal a pokynul, aby šel ke mně, zůstal stát na ostrůvku uprostřed silnice. Pak se rozběhl a já jsem na něho zakřičel, aby zůstal stát. Domníval jsem se, že je to osoba, kterou jsem viděl v pátrání,“ hájil se před soudem Mecner.

Po zbrani sáhl v okamžiku, kdy podle jeho slov chodec udělal nepřirozený pohyb rukou, kterou zasunul pod tričko, kde měl nějakou tašku. "Vystřelil jsem proto varovně do vzduchu, ale to ho nezastavilo. Dál jsem ho pronásledoval, třikrát po něm vypálil. Pak už jsem usoudil, že dokončit zákrok nebude bezpečné, a zavolal jsem vysílačkou operačního důstojníka policie,“ dodal Mecner, kterého po zákroku nadřízení vysvlékli z uniformy.

"Kdyby policisté nebo soudci praktikovali právo podobným způsobem, brzy bychom se vylidnili,“ řekl v odůvodnění rozsudku předseda senátu Pravoslav Polák

Mecner se po propuštění do civilu živil jako řidič autobusu. V současné době má podle zatím neověřených informací zájem pracovat u městské policie. "Nebudu se k tomu vyjadřovat. Nemám souhlas klienta ,“ uvedl jeho advokát Jiří Vlasák.

Reklama

Související témata:

Související články

Policista ukazoval, jak střílel po chodci

Bývalý policista Radomír Mecner ukazoval v úterý státní zástupkyni, jak v červenci na křižovatce ulic Klatovská a U trati v Plzni pálil po chodci, který...

Výběr článků

Načítám