Hlavní obsah

Soud nechal Ďurička ve vazbě kvůli útěku

Právo, ČTK, rav
PRAHA
Aktualizováno

Pražský městský soud zamítl tento týden stížnost hoteliéra Bohumíra Ďurička proti jeho vzetí do vazby kvůli vraždě Václava Kočky mladšího. Obviněný podnikatel by totiž podle názoru soudců mohl v případě propuštění na svobodu utéct neznámo kam.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Bohumír Ďuričko ve vazební věznici

Článek

"Podle našeho názoru zůstává obviněném jeden vazební důvod, tedy ten, že by mohl uprchnout a vyhýbat se vyšetřování,“ řekl ve čtvrtek Právu mluvčí soudu Petr Kulawiak s tím, že soud pouze zrušil druhý z důvodů Ďuričkova uvěznění, a to možné ovlivňování svědků.

"Všichni už byli vyslechnuti, proto tento důvod padl,“ dodal Kulawiak.

Ďuričko má však stále šanci dostat z vazby, protože podal také žádost o propuštění na kauci. O té nyní rozhoduje státní zastupitelství. Pokud by jí nevyhovělo, žádostí by se ještě zabýval Obvodní soud pro Prahu 1, který Ďurička poslal 11. října do vazby.

"Se zamítnutím stížnosti jsme počítali, větší naděje vkládáme do žádosti o propuštění na kauci,“ podotkl k tomu ve čtvrtek Ďuričkův advokát Jan Červenka.

Ďuričkovi hrozí až 15 let

Tragická událost se odehrála ve čtvrtek 9. října po křtu a autogramiádě knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Podle policie se Ďuričko a Kočka mladší dostali do sporu a následně i do potyčky. Ďuričko pak údajně vytáhl zbraň a Kočku mladšího zastřelil. Kočka mladší byl zasažen třemi výstřely do hrudi. Ďuričkovi kvůli tomu hrozí deset až 15 let vězení. Soud poslal Ďurička pár dnů po vraždě do vazby.

Ďuričko a svědci přišli s odlišnými verzemi popisu incidentu. Ďuričko médiím řekl, že jej Kočka mladší napadl, protože předtím urazil jeho otce, provozovatele Matějské pouti Václava Kočku staršího. Po dvou inkasovaných úderech prý Ďuričko upadl na svou těhotnou přítelkyni. Podle svých slov se bál o život svůj, své přítelkyně i nenarozeného dítěte, vytáhl zbraň a třikrát vystřelil směrem ke Kočkovi mladšímu.

Naopak Kočka starší a další Paroubkův známý, podnikatel Vratislav Šlajer, již dříve řekli, že si nevšimli, že by Kočka mladší Ďurička napadl.

Ďuričkovi patří společnost Hotel Axa, která provozuje stejnojmenný pražský hotel. Dříve se angažoval i na fotbalové scéně, když v 90. letech vstoupil do Dukly Praha. V roce 1997 ji přestěhoval do Příbrami a o dva roky později klub prodal kontroverznímu podnikateli Jaroslavu Starkovi.

Anketa

Měl by se podle vás Ďuričko dostat na svobodu na kauci?
Ano
10,9 %
Ne
89,1 %
Celkem hlasovalo 19238 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám