Hlavní obsah

Muž zemřel po zasypání hlínou ve výkopu

Právo, Jiří Růžička
KROMĚŘÍŽ

Dvě hodiny se ve středu snažili záchranáři pomoci muži zavalenému ve výkopu ve Zdounkách na Kroměřížsku. Jednašedesátiletý muž při převozu do nemocnice zemřel. Zasypán byl v hloubce 2,5 metru.

Článek

„Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů i další jednotky dobrovolných hasičů. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k zasypání staršího muže ve výkopu u rodinného domu,“ řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček. O pomoc byli požádáni po páté hodině odpoledne.

Hasiči byli o záchranu požádáni zdravotníky, kteří na místě nemohli sami zasypaného muže dostat ven. Podle zjištěných informací muž kopal kanalizační přípojku před rodinným domem, kterou chtěl napojit na městský rozvod.

Při práci došlo k uvolnění zeminy a k jeho zavalení po pás. Přímým svědkem byl jeho syn, který se mu snažil hned pomoct. Sevření zeminou bylo nad jeho síly a na pomoc přivolal zdravotníky.

Zemřel při převozu do nemocnice

„Hasiči se po příjezdu okamžitě pustili do záchrany zavaleného muže. V úzkém prostoru nebylo dost místa pro práci více záchranářů, kteří se tak museli postupně střídat,“ řekl Mitáček. Na místo přijel malý bagr, který ale nemohl být použit, protože měl nasazenu příliš širokou lžíci. Postupem prací se kolem místa zásahu hromadila vyhrabaná hlína a na pomoc přijel další těžký stroj s radlicí.

Dramatický průběh sledoval po celou dobu záchranných prací lékaře, který kontroloval jeho stav poté, co se hasičům podařilo muže částečně vyhrabat. Po několika desítkách minut však muž upadl do bezvědomí a začal se na něm projevovat tzv. syndrom zavalení. Hasiči si museli zpevňovat příkop před dalším sesutím zeminy pomocí trámů a desek.

„Hasiči i zdravotníci dál bojovali o jeho vyproštění i zachování základních životních funkcí. Po úmorné práci bylo sevření kolem těla uvolněno a muž byl konečně vytažen za pomocí lan a popruhů. Od zavalení uběhlo devadesát minut.Muž byl v transportních nosítkách přenesen do sanitního vozu, kde dál zdravotníci bojovali o život pacienta. Po nutném zajištění byl za stálé resuscitace odvezen do nemocnice v Kroměříži. Přes veškerou snahu lékaře i celého týmu zdravotníků muž při převozu svým zraněním podlehl,“ konstatoval Mitáček.

Na pomoc rodinným příslušníkům byla velitelem zásahu povolána i psycholožka HZS Zlínského kraje, která poskytla svou odbornou pomoc většímu počtu lidí zasažených touto tragédií

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám