Hlavní obsah

Soud zpřísnil trest pro policejního zrádce

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ
Aktualizováno

Krajský soud v Plzni v odvolacím řízení v pondělí potvrdil vinu důstojníka domažlické kriminální policie Jaroslava Švejnocha. Za vyzrazení policejního zátahu na trhovce mu původní trest ještě zpřísnil.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Kriminalista Jan Švejnoch (vpředu) opouští soudní síň

Článek

„Policista informaci o plánované akci vyzradil cíleně. Důkazy svědčí jednoznačně bez jakýchkoli pochybností o vině obžalovaného. Jeho jednání je vysoce společensky nebezpečné, zpronevěřil se svému povolání. Snahu svých kolegů sabotoval. Proto jsme trest zpřísnili,“ řekl předseda senátu Pravoslav Polák. 

Švejnochovi v srpnu uložil Okresní soud v Domažlicích 15 měsíců vězení s podmínkou na dva roky, dále desetiletý zákaz činnosti u policie a pokutu 20 tisíc korun. Odvolací soud trest zvýšil na jeden rok nepodmíněně. 34letého důstojníka hospodářské kriminálky uznali soudci vinným ze zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku.

Švejnoch varoval loni v listopadu správce vietnamské tržnice ve Folmavě před chystanou razií zaměřenou na odhalování prodeje padělků. Akci vyzradil po telefonu. V konspiračním rozhovoru se správcem tržnice hovořil o tom, že zítra si zahrají fotbal. Vietnamec na tuto větu reaguje otázkou, zda „komplet“ a Švejnoch odpovídá „ano, komplet“.

Přednášel na policejní akademii

Pak ještě dodává, aby Vietnamec nezapomněl vzít s sebou dresy. „Šlo o zakódovanou informaci o plánované akci,“ uvedl soudce. Dresy měly být zástěrkou pro předání úplatku. Za informaci o akci dostal policista zaplaceno pět tisíc korun.

Švejnoch, jehož si po pracovní a odborné stránce nemohli jeho nadřízení vynachválit a který o problematice vyšetřování trestné činnosti související s porušováním autorských práv a ochranných známek přednášel na policejní akademii, odmítl k obvinění u soudu vypovídat.

V přípravném řízení vyšetřovatelům sdělil, že se s lidmi z vietnamské komunity stýkal, a to proto, aby naopak od nich získával informace, které by mohl využít k odhalování případů prodeje nelegálního zboží.

Peníze jako půjčka

Správce folmavské tržnice původně před vyšetřovatelem potvrdil, že dal Švejnochovi peníze za upozornění na kontroly. U soudu ale hovořil o tom, že šlo o půjčky.

„Při prvním výslechu jsem byl hodně nervózní, tak jsem to řekl nepřesně,“ vysvětlil Vietnamec důvod, proč přišel s novou verzí. Podle něho neexistuje na půjčku žádná písemná smlouva, peníze mu Švejnoch stále dluží.

„Myslel jsem si, že když mu peníze půjčím, tak budeme mít spolu lepší vztahy pro spolupráci,“ dodal. K přehrávanému telefonnímu odposlechu, kde s policistou hovoří o fotbale a dresech, řekl, že se domlouvali, že půjdou spolu vsadit na fotbal. Proč ale měl vzít s sebou dresy, nedokázal soudu vysvětlit.

Kontrolované stánky byly zavřené

Švejnocha měl v mobilu uloženého pod názvem Tipsport. Druhý den ráno po „fotbalovém“ rozhovoru policejní akce na tržnici skutečně proběhla. „Všechny stánky, které jsme měli zkontrolovat, byly ale zavřené,“ uvedla u soudu policistka Vladislava Čejková.

Potvrdila také, že když se akce domlouvala, Švejnoch byl u toho. Že nevyšla ani jedna ze čtyř akcí, na jejichž přípravě se podílel i Švejnoch, u soudu prohlásil kriminalista Aleš Lešek. „Nedokázal jsem si to vysvětlit. Byl jsem nováček, tak jsem po tom nepátral. Před akcí byla vždy porada, které se kolega Švejnoch zúčastnil,“ řekl Lešek.

Reklama

Výběr článků

Načítám