Hlavní obsah

ČEZ v kauze odhalování černých odběrů zaútočil na ÚOOZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Představitelé energetické společnosti ČEZ v úterý popřeli, že by její pracovníci při odhalování nelegálních odběratelů elektřiny postupovali v rozporu se zákony. Policie kvůli tomu o víkendu obvinila z vydírání 32 zaměstnanců společnosti ČEZ Měření s.r.o., která je dceřinou firmou ČEZ. ČEZ se chce proti obvinění bránit všemi dostupnými prostředky.

Foto: René Volfík, ČTK

Josef Holub, generální ředitel ČEZ Distribuce

Článek

Obvinění pracovníci ČEZ údajně vstupovali bez povolení na pozemky odběratelů elektřiny a nutili je k zaplacení vysokých částek za "černý odběr".

Ředitel divize distribuce ČEZ Jiří Kudrnáč na tiskové konferenci prohlásil, že pracovníci ČEZ dbají na to, aby všechny její dceřiné společnosti, aktivity a postupy byly v souladu se zákony. Vedoucí právního odboru firmy Juraj Szabó řekl, že ČEZ kauzu považuje za vykonstruovanou.

Společnost proto chce například podat stížnost na postup Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) či stížnost proti usnesení o zahájení trestního stíhání všech 32 zaměstnanců.

Ředitel ÚOOZ Robert Šlachta si za postupem svého útvaru stojí, akce se podle něj konala za přítomnosti dozorujícího státního zástupce. "Případného prošetřování na základě stížnosti společnosti ČEZ se neobávám," uvedl v tiskovém prohlášení.

Policie: nejde o neplatiče, ale o praktiky vymahačů

Generální ředitel ČEZ Distribuce Josef Holub řekl, že ČEZ již dříve postup svých zaměstnanců přezkoumal auditem. "Auditoři nezjistili nic, co by je vedlo k tomu, že jsou snad porušovány zákony nebo vyhlášky," řekl novinářům Holub. "Chtěl bych požádat, aby v této společnosti byli chráněni ti, kteří se snaží zabránit zlodějinám, a aby naopak byli stíháni ti, kteří kradou," dodal. Kudrnáč již předtím upozornil na to, že černí odběratelé neokrádají ČEZ, ale ostatní zákazníky, kteří ukradenou elektřinu platí.

Šlachta ale upozornil, že v tomto trestním řízení se neříká nic o tom, zda poškození jsou či nejsou "černými odběrateli" a zda společnosti ČEZ způsobili či nezpůsobili konkrétní škodu. "Obvinění nejsou trestně stíháni proto, že odhalovali černé odběratele elektrické energie a vymáhali vzniklou škodu, ale proto, jaké praktiky při své práci používali," vysvětlil.

Pracovníci odboru netechnických ztrát firmy se trestné činnosti podle policie dopustili v Olomouckém a Moravskoslezském kraji a ve středních a severních Čechách. Od dubna 2005 až do současnosti prý nejméně v 50 případech odpojovali odběratelům dodávky elektrické energie.

Poté je údajně nutili přijít, často v nočních hodinách, na pracoviště firmy, kde jim hrozili trvalým odpojením elektřiny, oznámením na policii a stupňující se vysokou pokutou v případě, že nebudou spolupracovat. Lidé pak prý pod tímto nátlakem podepisovali smlouvy, ve kterých uznávali svůj dluh. Obvinění, kterým hrozí až 12 let vězení, jsou stíháni na svobodě.

ČEZ: Nevyhrožovali jsme, jen jsme říkali "taková možnost tu je"

Společnost ČEZ popírá, že by její pracovníci vstupovali na pozemky černých odběratelů bez povolení - přístup na pozemky, kde se nachází vedení a elektroměry, jim prý umožňuje zákon. Generální ředitel ČEZ Měření Přemysl Vániš řekl, že pracovníci firmy vždy žádají o svolení, aby mohli vejít do domu. Popřel, že by zaměstnanci vyhrožovali neoprávněným odběratelům odpojením elektřiny, trestním oznámením a soudem. Prý se s nimi vždy snažili dohodnout, ale zároveň je upozornili, že "taková možnost tady je".

Pracovníci ČEZ podle Vániše také nikoho nenutili přijít v nočních hodinách. Kudrnáč dodal, že umožnili odběratelům na jejich žádost řešit černé odběry mimo úřední hodiny.

Szabó uvedl, že v odůvodněných případech podá společnost trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže. "Máme za to, že ve všech případech, o které jde v této kauze, máme řádně zdokumentované a zdůvodněné, že šlo o krádeže elektřiny," prohlásil. Doplnil, že trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestných činů pomluvy či křivého obvinění chce ČEZ podat i na lidi, kteří společnost očerňují.

Společnost ČEZ Měření vznikla v roce 2005. Její odbor netechnických ztrát se zaměřuje na odhalování černých odběrů elektřiny. Na firmu v dubnu podalo hromadné trestní oznámení sdružení PPP - právní poradenství a pomoc, jehož předsedou je olomoucký právník Jan Rytíř. Sdružení zastupuje 87 lidí, kteří tvrdí, že je pracovníci firmy nutili k přiznání černých odběrů nezákonnými praktikami. PPP podle Rytíře podala na ČEZ Měření s.r.o. trestní oznámení také pro neoprávněné podnikání. Toto oznámení policisté stále šetří.

Skupina ČEZ na trestní oznámení odpověděla tak, že v květnu zažalovala PPP kvůli údajné újmě na dobré pověsti. Požaduje omluvu a pět miliónů korun. Žalobou se podle Rytíře začne ještě v listopadu zabývat soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám