Hlavní obsah

Soud rozdal devět let za podvod na ČEZ 

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Plzeňský soud v úterý poslal za podvod na čtyři roky za mříže dvaadvacetiletého Josefa Hrdličku. Bývalý pracovník zákaznického centra společnosti ČEZ v průběhu loňského roku připravil postupně několik firem o více než půldruhého miliónu korun, které jim měly být vráceny jako přeplatek za elektřinu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Trojice obžalovaných přes soudem - zleva Josef Hrdlička, Daniel Řezníček a Miloš Nováček

Článek

Soud potrestal i dva Hrdličkovy komplice Daniela Řezníčka (23) a Miloše Nováčka (24). Řezníček půjde na tři roky do vězení a Nováček dostal dvouletý trest s podmínkou na čtyři roky. Navíc Hrdlička sám musí zaplatit škodu 400 tisíc korun a všichni tři pak společně rovným dílem více jak milión korun.

Hrdlička se u soudu přiznal k tomu, že v počítačovém systému, kam měl jako poradce na telefonu přístup, změnil u některých klientů číslo bankovního účtu pro vracení přeplatků za elektřinu. Následně poslal fakturačnímu oddělení požadavek, aby byly peníze vráceny na jím změněná konta.

Statisícové částky nejprve směroval na účet své přítelkyně a později mu jeho kamarád Řezníček obstaral číslo konta, které patřilo Nováčkovi. Tam také odešla nejvyšší suma - přes milión korun. O peníze se pak společně rozdělili.

"V počítači jsem vyhledal přeplatek a poslal do fakturace požadavek, aby byl vyplacen na číslo účtu, které jsem změnil. Pro přihlášení do počítačového systému jsem použil heslo své kolegyně,“ řekl u soudu Hrdlička.

Vše pro rodinu

Peníze podle svých slov potřeboval finance k tomu, aby zabezpečil rodinu. "Moje přítelkyně přišla do jiného stavu. Neměli jsme vůbec nic. Za ty peníze jsme pořídili podnájem a byt si kompletně zařídili. Nechtěl jsem, aby přítelkyně chodila těhotná do práce,“ pokračoval Hrdlička.

Po původu peněz Hrdličkova přítelkyně Kristýna Sladká zpočátku pátrala. "Nejdříve mi zatloukal. Pak řekl, že jsou z ČEZ a že je na účet poslal on. Dál už jsem to raději neřešila. Bylo mi jasné, že to není čisté. Společně jsme je utratili. Byli jsme mladí a blbí,“ dodala žena.

Komplicové šli proti sobě 

Další částky včetně té miliónové skončily na účtu stavbyvedoucího společnosti STAVPRAN Miloše Nováčka. Ten tvrdil, že číslo účtu poskytl Řezníčkovi proto, aby mu tam poslal peníze jako odměnu za práci, kterou pro něho dělal.

"Pomáhal jsem Řezníčkovi zařizovat byty, které jeho otec pronajímal. Montoval jsem tam nábytek nebo maloval. Na účet ale začaly chodit vysoké částky. Řezníček mi řekl, že jsou to nějaké přeplatky z ČEZ. Vyhrožoval mi, že když to budu někde rozmazávat, tak mi udělá ze života peklo. Tvrdil, že na mě pošle nějaké lidi. Měl jsem strach, a tak jsem žádné kroky nepodnikl,“ vypověděl Nováček. Pro svoji potřebu si nechal 130 tisíc, za které si koupil doplňky na auto, oblečení a mobilní telefon.

"Padesát tisíc korun jsem dostal, že jsem Řezníčkovi pomohl, dalších sedmdesát mi dal, abych se o tom nikde nezmiňoval a dál to neřešil,“ vypověděl Nováček.

To ale rázně popřel Řezníček. "Řekl jsem mu na rovinu, na co potřebuji jeho účet. Věděl, o jaké machinace půjde. Souhlasil s tím. Jen se mě ptal, jestli s tím nemůže být nějaký problém,“ prohlásil před soudem Řezníček. Soud mu také dal za pravdu a výpověď Nováčka označil za lživou.

Přihlašovací heslo kolegyně bylo volně dostupné 

Že měl Hrdlička poměrně snadnou možnost dostat se do počítačového systému pod jinou identitou, potvrdila u soudu i bývalé vedoucí zákaznického centra Ivana Zadražilová.

"Moje přihlašovací jméno a přístupové heslo bylo volně přístupné v adresáři. Když se do systému na něj někdo přihlásil, tak mohl dělat všechny operace, které systém umožňoval,“ sdělila Zadražilová. Právě na ni padlo původní podezření, že klienty okrádala.

"Každý z obžalovaných dostal trest podle toho, jakým způsobem se na podvodu podíleli. Hlavním pachatelem byl Hrdlička, druhý největší podíl viny pak nese Řezníček. Třetí obžalovaný Nováček pasivně poskytl jen účet, i když věděl, že se jedná o nepravost a peníze pak použil pro sebe,“ konstatoval předseda senátu Libor Michalec.

Hrdlička s Řezníčkem se na místě odvolali. Nováček se práva na odvolání vzdal stejně jako státní zástupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám