Hlavní obsah

Autem chtěl zabít policistu, dostal pět let

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Mladík, pro kterého je řízení bez řidičského průkaz zcela normální věcí, stanul v úterý před brněnským Krajským soudem. Nezpovídal se ale jen z řízení bez řidičáku, podle státního zástupce se totiž pokusil při silniční kontrole přejet policistu. Pětadvacetiletému Lukáši Langerovi z Jihlavy za to hrozil až výjimečný trest za pokus vraždy policisty, nakonec od soudu spokojeně odcházel s pěti lety vězení za útok na veřejného činitele a řízení bez řidičského průkazu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Lukáše Langera přivedla k soudu z vazby eskorta.

Článek

Langer a jeho kumpáni jsou v Jihlavě a okolí známé firmy. Živili se drobnými krádežemi, peníze utráceli za drogy. A Langer celou partu vozil po okolí ve svém zrezivělém autě, přestože nikdy neměl řidičský průkaz. Loni v říjnu chtěl starého VW Golfa, řítícího se vysokou rychlostí po silnici, zastavit při dopravní kontrole policista Libor Hájek.

Místo zastavení ale Langer při pohledu na strážce zákona stojícího uprostřed silnice dupl na plyn a rozjel se přímo na policistu. Ten si život zachránil pohotovým skokem ke krajnici a za ujíždějícím autem vypálil tři rány z pistole.

"Jel jsem z kopce. No, a najednou přede mnou stál policista. Viděl jsem ho tak na deset metrů. On už tahal z pouzdra pistoli a mířil na mě. Když jsem to uviděl, jen jsem se přikrčil a křikl jsem 'bacha benga!'. Šlápl jsem na plyn, přece nebudu zastavovat, když na mě míří pistolí. Projel jsem kolem něj tak 110 a on po nás začal střílet. Slyšel jsem tři rány,“ tvrdil Langer, který se svými kumpány dojel na nedaleké sídliště, kde z auta utekli. Soudu se ale podařilo prokázat, že policistu viděl na několik set metrů.

Přestože státní zástupce žádal pro Langera přísný trest za pokus vraždy, soud nakonec skutek překvalifikoval na útok na veřejného činitele. "Obžalovaný musel policistu vidět, ale motivem jeho jednání nebylo jej usmrtit, nýbrž vyhnout se kontrole, a to i za cenu, že dojde ke kolizi s policistou,“ řekla v odůvodnění soudkyně Halina Černá. Žalobce se podle svých slov ale proti verdiktu s největší pravděpodobností odvolá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám