Hlavní obsah

Někteří zranění při srážce vlaků u Ždírce se budou léčit měsíce

Právo, jjí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVLÍČKŮV BROD

Osm zraněných z pondělní železniční nehody ve Ždírci nad Doubravou zůstává nadále v nemocnicích. Rekonvalescence dvou těžce zraněných potrvá zřejmě několik týdnů až měsíců. Při nehodě bylo zraněno celkem jedenáct lidí.

Článek

Nadále pokračuje vyšetřování příčin střetu osobního vlaku s nákladním posunem těsně před stranicí. Vyšetřovatelé stále ještě příčinu nehody neupřesnili, Drážní inspekce v úterý ovšem už zveřejnila, že na vjezdovém návěstidle do stanice svítila návěst Stůj.

Ze zraněných v osobním vlaku se bude zřejmě nejdéle léčit padesátiletý muž, který utrpěl zranění páteře a ve středu podstoupí v brněnské Úrazové nemocnici, kam byl převezen z Jihlavy, operaci zlomeného krčního obratle. Podle ředitele nemocnice Petra Svobody léčení tohoto muže potrvá několik měsíců.

Šest zraněných zůstává od pondělního odpoledne v nemocnici v Havlíčkově Brodě. "Dvě zranění jsou těžká, jedna pacientka podstoupila hned v pondělí operaci, její stav je stabilizovaný a obdobně jsou na tom v současnosti i všichni ostatní,“ řekla mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo.

„Dva lidé k námi byli převezeni s těžkými zraněními, zranění ostatních jsou lehká až středně těžká. Propouštět je z nemocnice budeme ve chvíli, kdy to umožní jejich zdravotní stav,“ dodala. Prvního z hospitalizovaných chtěli lékaři pustit domů ještě v úterý. Jedna pacientka, u níž bylo podezření na vnitřní krvácení, zůstává na pozorování v nemocnici v Novém Městě na Moravě. Poškození se mají obrátit na vedení Českých drah.

Vedení Českých drah zraněné v nemocnicích nekontaktovalo a ani se k tomu podle mluvčího Petra Šťáhlavského nechystá. „České dráhy veškeré zraněné cestující odškodní v souladu s platnými zákony, postupovat budeme obdobně jako například při nedávné nehodě ve Studénce,“ prohlásil Šťáhlavský. Vedení společnosti doporučuje, aby se účastníci nehody ve Ždírci, kteří utrpěli nějakou újmu, obraceli přímo na generální ředitelství Českých drah. „Výše odškodného a termín jejího vyplacení bude závislý na rozsahu zranění a délce léčení,“ doplnil mluvčí.

Pravděpodobně selhal lidský faktor

Vyšetřování příčin nehody nadále pokračuje. Policisté, inspektoři Českých drah i inspektoři Drážní inspekce pokračovali v úterý s výslechem účastníků nehody i nejbližších svědků. Zatím je známo, že se osobní vlak jedoucí z Pardubic do Havlíčkova Brodu asi dvacet metrů před vjezdovým návěstidlem do stanice srazil s posunujícím nákladním vlakem, který s jedenácti vozy vyjížděl na trať z vlečky Lesního družstva obcí.

Už v pondělí večer označili inspektoři za nejpravděpodobnější příčinu střetu selhání lidského činitele.

„Drážní inspekce prověřuje, zda zúčastnění zaměstnanci jednali v souladu s předpisy, zároveň ale bude zkoumat, zda se nemohlo jednat také o systémové selhání či technickou závadu,“ poznamenal k započatému vyšetřování mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

V úterý získali odborníci Drážní inspekce data z takzvané černé skříňky motorového vozu osobního vlaku, ve středu se uskuteční jeho komisionální prohlídka a ve čtvrtek komisionální prohlídka lokomotivy nákladního vlaku. Přestože inspektoři označují případ za velmi komplikovaný a plný nejasností, zveřejnili v úterý, že na vjezdovém návěstidle do stanice svítila návěst Stůj. Podle Drážní inspekce je rovněž možno vyloučit selhání zabezpečovacího zařízení.

„Ve vyšetřování se tím pádem budeme soustředit především na prověřování činnosti všech zúčastněných zaměstnanců, zejména jestli jednali v souladu s předpisy. Současně budeme zkoumat jak a proč byli zraněni cestující a zda nějakou roli nemohlo sehrát případné systémové pochybení,“ doplnil Neusar.

Při srážce vlaků v pondělí krátce po třinácté hodině ve Ždírci nad Doubravou bylo 11 osob zraněno, škoda na osobní soupravě dosáhla výše jednoho miliónu korun, škoda na nákladní soupravě ČD Cargo byla stanovena na deset tisíc korun. Po dobu výluky, která trvala zhruba šest a půl hodiny, byla zavedena mezi Ždírcem a Hlinskem náhradní autobusová doprava.

Reklama

Výběr článků

Načítám