Hlavní obsah

Za ubití kamaráda dostal bezdomovec 13 let

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Na 13 let poslal v úterý plzeňský krajský soud bezdomovce, recidivistu Ludovíta Kováče (49) z Rozvadova za ublížení na zdraví. Toho se dopustil na svém o sedm let starším kamarádovi. Ten na následky Kováčova zacházení zemřel.

Článek

Loni 26. září odpoledne podnapilý Kováč napadl svého kamaráda Josefa Šaňka. Porazil ho na lavičku, chytil pod krkem a bil ho pěstí a dlaní a pokračoval v bití, i když ho napadený prosil, aby přestal. Šaňko nakonec spadl z lavičky, ale Kováč v násilí nepřestal.

Výsledkem byla řada zranění na celém těle. Především zlomeniny pak byly příčinou Šaňkovy smrti, který zemřel na selhání plic a srdce. Důvodem zuřivého napadení byl fakt, že poškozeného Kováč nutil, aby v jiném případě, pro který byl stíhán, vypovídal v jeho prospěch.

Kováč se v době, kdy k činu došlo, právě zdržoval v Tachově, kde se Šaňkem a dalším bezdomovcem přespával v drážním domku. Dny trávili návštěvami nákupního domu Lidl, kde si kupovali krabicové víno a holdovali mu na lavičkách města.

„Piju alkohol často, hlavně víno.... No já si tehdy jel pro sociální dávky a šli jsme do Lidlu koupit si alkohol. Dokud jsme měli peníze, tak jsme pili... se Šaňkou jsem nikdy konflikt neměl, znám ho dvacet let,“ uvedl a popřel, že by ho napadl. O tom, že kamarád zemřel, se prý dozvěděl od jiného bezdomovce, když se spolu šli vysprchovat do nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám