Hlavní obsah

VIDEO: Vrtulníku spadl do Vltavy kontejner, který přepravoval nad centrem Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

V pondělí krátce před polednem v blízkosti Střeleckého ostrova mezi Čechovým a Karlovým mostem v Praze spadl do Vltavy náklad, který nesl vrtulník. Náklad zavěšený na lanech se před nehodou ve větru nebezpečně točil. Vrtulník kontejner přepravoval z Letné na Karlovo náměstí.

Článek

Podle Lubomíra Ogurčáka, jednatele mělnického aerocentra, kterému vrtulník patřil, šlo o prázdný technologický kontejner a byl špatně vyrobený. "Neměl bočnice a chyběly mu výztuhy. Původně byl zpevněn dřevotřískovými deskami, dělníci je ale před přepravou sundali. To byla základní chyba," řekl Ogurčák.

Dvě desky byly tři metry dlouhé a dva metry široké. Podle informací Novinek letěl vrtulník velmi nízko a jeho náklad se mu nebezpečně točil nad hlavami chodců, kteří se proto necítili bezpečně.

Na snímku je vrtulník s inkriminovaným kontejnerem krátce před pádem nákladu do Vltavy, za kontejnerem již vlají uvolněná lana.foto: ČTK/Heller Jiří DOP

Modrý vrtulník letěl celou dobu nad řekou. Náklad, který visel za kratší hranu kvádru, se rozkmital. "Pilot nad vodou zastavil a chtěl se vrátit, ale už bylo pozdě," uvedl Ogurčák. Za Karlovým mostem se kontejner rozlomil, dvě stěny spadly do vody.

Foto: ČTK

Zbytek, který zůstal viset na vrtulníku, přepravil pilot zpět na Letnou. "Zakázku jsme okamžitě ukončili," dodal Ogurčák.

Firmy si vrtulník objednávají na přemístění těžkých nákladů, které není možné převézt na nákladním voze nebo jeřábu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám