Hlavní obsah

Zaměstnanci ČEZu vydírali zákazníky odpojením elektřiny, tvrdí policie

Novinky, pno, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinili během víkendu 32 zaměstnanců společnosti ČEZ Měření s.r.o. z trestného činu vydírání. Skupina od roku 2005 podle policie v desítkách případů podváděla odběratele elektřiny a vyžadovala po nich vysoké poplatky za údajný černý odběr energie. Hrozí jim až 12 let za mřížemi. ČEZ vyšetřování ÚOOZ překvapilo, zároveň tvrdí, že za svými zaměstnanci stojí.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Článek

Policejní akce nesla krycí název Izolátor a proběhla pod dohledem státního zástupce.

„Obvinění měli jako zaměstnanci firmy ČEZ Měření a jejího útvaru pro odhalování netechnických ztrát (NTZ) na různých místech Česka od dubna 2005 do současné doby nejméně v padesáti případech vstupovat bez řádného povolení na pozemky poškozených a po odpojení dodávky elektrické energie je následně nutit k zaplacení vysokých finančních částek za údajný černý odběr,“ popsal mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Zaměstnanci také nutili poškozené chodit v noci na pracoviště firmy, kde jim vyhrožovali trvalým odpojením elektřiny, oznámením věci na policii a soudy. Lidem hrozili také zvyšující se pokutou.

Z vyšetřování vyplývá, že obvinění měli odpojení elektrické energie použít jako nástroj k tomu, aby zákazníky dostali do psychického tlaku a ti „pochopili“, že na opětovném připojení elektrické energie jsou zcela závislí. Pod tímto tlakem pak lidé podepisovali smlouvy o uznání dluhu.

Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě. „V případě prokázání viny jim hrozí až dvanáctiletý trest odnětí svobody,“ doplnil Hanták.

Podle něj není zatím jasné, jestli údajní černí odběratelé skutečně poškozovali ČEZ či si zaměstnanci společnosti obvinění vymysleli.

ČEZ je překvapen

Energetický gigant tvrdí, že za svými zaměstnanci pro odhalování krádeží elektřiny stojí. „Někteří odhalení černí odběratelé se snaží bránit všemi prostředky včetně napadání energetických specialistů. Chápeme, že policie musí prošetřit všechna oznámení. Věříme však, že naši pracovníci budou od nařčení očištěni a policie se bude soustředit na zloděje elektřiny a ne na ty, kdo se snaží krádežím bránit,“ uvedl mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Podle něj je ČEZ dosavadním postupem a komunikací ÚOOZ zaskočen. Mimo jiné i proto, že tento útvar bývá využit pro boj proti narkomafii.

Firma také tvrdí, že pracovní postupy zaměstnanců byly a jsou v souladu se zákony.

Reklama

Výběr článků

Načítám