Hlavní obsah

Za uškrcení homosexuála Slovák vyfasoval dvanáct let

Právo, Petr Marek
OLOMOUC

Na 12 let za mříže poslal v pátek senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě Slováka Petera Klembaru. Ten zavraždil homosexuála Jiřího Hladíka z Hanušovic na Šumpersku, který ho ve spánku osahával.

Foto: Petr Marek, Právo

Peter Klembara u olomouckého krajského soudu.

Článek

Zároveň mu uložil trest vyhoštění z České republiky na dobu neurčitou. Klembara, který se k činu doznal, i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na odvolání.

Bezdomovec Klembara se v Česku pohyboval od roku 2004. S Hladíkem se náhodně seznámil letos v noci z 3. na 4. května v Olomouci na lavičce nedaleko hlavního železničního nádraží. Hladík, který jel domů z Královéhradecka od rodičů, Slováka nejprve pozval na pivo a poté i k sobě do bytu do Hanušovic, kam společně odjeli ráno vlakem.

Nabídl mu, že se u něj může osprchovat. V bytě popíjeli alkohol, celkem vypili každý asi 17 piv a společně také půllitru vodky nebo rumu a dívali se na televizi. Po nějaké době Hladík odešel do ložnice spát a Klembara zůstal v obýváku, kde usnul

Proč ho uškrtil, neví

Probudil se, až když se ho Hladík dotýkal a osahával mu přirození. „Okřikl jsem ho, že nejsem na chlapy a pak jsem ho praštil až spadl na zem. Zatmělo se mi před očima a poté jsem ho uškrtil. Proč, to nevím. Byl to zřejmě nějaký amok. Střízlivý bych to neudělal,“ uvedl ve své výpovědi před policisty Klembara (u KS odmítl vypovídat).

K vraždě použil kroucený provaz na videokazety. Nejprve Hladíka napadl údery pěstí do obličeje a když muž odešel do ložnice, vzal provaz, přehodil mu ho zezadu kolem krku a začal ho ním škrtit a zároveň rdousit i rukama. Hladík v důsledku udušení zemřel.

Klembara pak prohledal byt, z něhož odcizil mj. digitální fotoaparát, cd přehrávač, videokameru, mobil a další věci za 8400 korun. Následně odešel na zdejší nádraží a vlakem se vrátil do Olomouce, kde věci společně s dalšími bezdomovci rozprodali po zastavárnách. Mrtvého Hladíka objevili po několika dnech jeho rodiče, když za ním přijeli do Hanušovic poté, co se jim delší dobu nehlásil a jak zjistili, nebyl ani v práci.

„Vražda nebyla připravovaná, ani plánovaná. Navíc tu byla sexuální pohnutka. Reakce obžalovaného však byla naprosto nepřijatelná a po vraždě ještě prohledával byt a kradl. Navíc vede asociální život ,a tak vyhlídky na jeho resocializaci nejsou dobré. Myslet si, že se napraví pobytem ve vězení, by bylo iluzorní. Proto právě dvanáct let,“ uvedl mj. v rámci zdůvodnění svého verdiktu předseda senátu Eduard Ondrášek.

Reklama

Výběr článků

Načítám