Hlavní obsah

Stíhání Pitrova otce zastaveno, skutek je promlčený

Právo, Radim Vaculík

Zatímco odsouzený podnikatel Tomáš Pitr stále uniká před zákonem, jeho otec Petr (58) už zřejmě může klidně spát. Státní zástupce totiž zastavil trestní stíhání Petra Pitra a dalších čtyř mužů související s údajným osmisetmiliónovým tunelem v jedné potravinářské firmě. Důvodem je promlčení skutku, který se stal už v dubnu 1999.

Článek

Právu to ve čtvrtek řekl policejní vyšetřovatel s tím, že kauza byla již na konci léta odložena. Potvrdila to i šéfka státního zastupitelství v Praze 4 Blanka Valsamisová, jejíž podřízený měl Pitrův případ na starosti. Druhým dechem ale dodala, že nic není definitivní.

„Rozhodnutí našeho zastupitelství není pravomocné, protože proti němu byly podány stížnosti některými z poškozených. Těch v případu figuruje zhruba 400 a dosud několika z nich ještě nebylo naše rozhodnutí doručeno,“ řekla Právu Valsamisová.

Stížnostmi se podle ní bude muset zabývat nadřízené Městské státní zastupitelství v Praze. Pokud by jim vyhovělo, stíhání Petra Pitra a spol. by tak nadále pokračovalo.

V kauze jde o vytunelování známého potravinářského řetězce Vít potraviny. Skupina pěti lidí včetně Pitra i tehdejšího majitele zkrachovalé firmy Bohumila Fialy podle obvinění pomocí různých transakcí a smluv úmyslně snížila majetek nemovitostí této společnosti z 840 miliónů korun na pouhých 45 miliónů. Měli tak poškodit věřitele, za což jim hrozilo až osm let vězení.

Jenže obvinění padlo až v dubnu 2004, tedy po pětileté promlčecí lhůtě.

„Otec se ničeho nezákonného nedopustil. Navíc skutek, o kterém se podle policie hovoří, byl v době sdělení obvinění již promlčen,“ upozorňoval na týž problém již loni v únoru v rozhovoru pro Právo sám Tomáš Pitr, který uprchl za hranice loni v červnu poté, co měl nastoupit pětiletý trest vězení za daňové delikty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám