Hlavní obsah

Kočka: Ďuričko dělal pro StB a něco ví, proto ho kryjí

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Václav Kočka starší reagoval v rozhovoru pro Právo na slova Bohumíra Ďurička, který provozovateli Matějské pouti dává vinu za smrt jeho syna Václava Kočky mladšího. Kočka zpochybňuje Ďuričkovu verzi, podle níž hoteliéra před střelbou mladý Kočka fyzicky napadl. Zároveň naznačil, že Ďuričko má jakési krytí, které má vyplývat z jeho dřívější údajné spolupráce s komunistickou Státní bezpečností (StB).

Foto: Roman Vondrouš , ČTK

Václav Kočka starší opouští hřbitov v Praze-Řepích, kde byl pohřben jeho zastřelený syn.

Článek

Pane Kočko, co říkáte na nynější obsáhlé vyjádření Bohumíra Ďurička, který je obviněn z vraždy vašeho syna Václava z 9. října?

Jsem z toho úplně zlikvidovaný. Jak je možné, že si vrah udělá tiskovku v kriminálu? Teď to řeší náš právník. Musíme se s ním poradit. Já ale chci mít klid. Musím se postarat o čtyři vnoučata a nechci se složit, beru prášky na srdce, vždyť jsem po dvou infarktech!

Směrem k vám padala od Ďurička ostrá slova…

Já tohle budu žalovat, ať je to všechno podle zákona.

Budete podávat žalobu?

To víte, že jo. Na ty, co fotili mé malé děti, na což neměli právo, a všude ukazovali, kde bydlím. A žaloba půjde i na toho, co mi zabil syna.

Co říkáte na to, že vás Ďuričko označil za toho, kdo vlastně zabil svého vlastního syna?

To může udělat jenom zvíře bez citu.

Prý jste ho na něj poštval a přivedl ke stolu, u kterého byl pak zastřelen.

Já jsem nikoho nepřivedl, já se odtamtud (od stolu, kde seděl Ďuričko s přítelkyní a další pár) ani nehnul. On (Kočka ml.) šel pro mě se svým synem, že jedeme domů. Jsou to nesmysly. To už je od něj (Ďurička) asi pátá verze.

Ten večer vás měl označit za kolotočáře.

Ale vždyť je to nesmysl. Já jsem se s ním ani nebavil. Pane, já řídím dvaačtyřicet let lidi a kdybych se měl chytat za každé slovo...Já žádné kolotoče netočím, jsem zaměstnanec již od svého mládí a za svou poctivou práci jsem získal i ocenění. To nebylo za leháro.

Podle Ďurička jste se tehdy dohadovali o tom, kolik dáváte miliónů politickým stranám.

To vůbec není pravda. Ať si říká, co chce. Mě to absolutně nezajímá. Já jsem se tehdy bavil s panem (Vratislavem) Šlajerem o normálních věcech, o politice tam nic nebylo.

Říkal mi, kdy ho navštívím, že mě už kolikrát zval k sobě a já že tam ani jednou nešel. Já ale na to nemám čas, ráno jdu do práce, v noci domů. A soboty a neděle furt dělám. Bavili jsme se normálně o dětech, o vnoučatech a vůbec ne o takovýchto nesmyslech.

Takže vás Ďuričko nějakým způsobem neurazil, jak on tvrdí?

Ne, ne, ne. Vůbec jsem se o ničem nebavil. Možná, že někdy něco plácl, já nevím, ale já jsem na to ani nebral zřetel. Na nějaké blafy já nedám.

A řekl si Ďuričko něco s vaším synem?

Neřekli nic. Vždyť i u vás v Právu říká, protože ví, že to nemůže zapřít, že vyndal pistoli z tašky, že šel na záchod, že si ji dal za pas. Ví, že jsou na to svědci. Je to bývalý stáťák, který je v tom honěný. Nevím, proč ho kryjí a proč se o něj každý pere.

Myslíte to tak, že byl v StB?

No. Dělal tam a asi něco ví, tak proto se to děje. Já tomu nerozumím.

Proč Ďuričko po vašem synovi vystřelil?

Já jsem se otočil a kluk mi najednou padal. Ani jsem tomu nechtěl věřit, že někdo střílel. On, jak padal, vždyť on byl tak tři metry od našeho stolu, ke kterému ani nedošel. A ještě do něj (Ďuričko) dal dvě. Nechávám to na expertízách, ať vyšetří, co to bylo za náboje, do toho vyšetřování se nechci plést a nebudu si vymýšlet.

Všiml jste si, že by váš syn krátce před střelbou Ďurička nějak udeřil?

To bych musel vidět a museli by to vidět i ti, co seděli vedle mě. Tvrzení, že ho napadl a skolil ho, to byste přece, když jste od toho metr, musel vidět.

To si možná rozbil nos, když ho chytali. Nehledě k tomu, díval jsem se na televizi, jak ho odváželi v autě a že bych tam viděl nějaký zkrvavený nebo rozsekaný obličej... Nic v něm neměl. On si přece může klidně dát pěstí do nosu sám. To jsou absolutní nesmysly a výmluvy.

Měl jste obavy, že ta střelba může pokračovat?

Jemu se prý kousnul náboj. Vždyť mohl střelit i mě.

Ďuričko označil vašeho syna za profesionálního zabijáka, který byl cvičen v kickboxu.

Vždyť je to nesmysl, prosím vás. Kluk mi říkal, že chodí na sport, na nějaký thajský box. Byl tam dvakrát, ptal jsem se na to.

Jak berete smrt vašeho syna? Ďuričko se hájí, že v jeho případě jde o neúmyslné zabití v sebeobraně.

Vždyť ho popravil. Dal mu ještě dvě navíc. To dělají gestapáci. Bylo to absolutně bezdůvodně, vždyť syn ani nedošel ke stolu. On ho střelil za mnou.

Jaký trest byste si pro něj představoval?

To ať rozhodnou soudy. Ať si zpytuje svoje svědomí, ale musí být potrestán za to, co udělal.

Po propuštění z vazby vás prý chce vyhledat a vyříkat si tu událost.

To je další nesmysl.

Nepřijmete ho?

A co by u mě dělal? Ať se postupuje podle zákona, ať to řádně vyšetří policie, aby se něco nezakamuflovalo a ať soudy postupují tak, jak se má.

Když se vracím k těm údajným miliónům pro politické strany. Vy jste sponzorem ČSSD?

Žádným sponzorem nejsem, platím normální příspěvky jako každý jiný. Akorát jsem místopředseda tady na okrese a kluk byl členem sociální demokracie.

Již dříve jste mi říkal, že zemřelý Václav v minulosti kandidoval. Je to tak?

Kandidoval na magistrát. Skončil na preferenční hlasy za (Petrou) Buzkovou, takže druhý.

Ďuričko se vaší rodině pokusil prostřednictvím médií tento týden znovu omluvit. Berete tu jeho omluvu?

Jak bych ji mohl brát? Máte děti? Syna? Tak si představte, že kdyby vám ho někdo prachsprostě zabil, zavraždil před vašima očima a teď vám bude říkat, že se vám půjde omluvit.

Ďuričko říká, že se bojí o svou rodinu, že z vaší strany může přijít pomsta.

On se bojí o život a přitom vyhrožuje, že se nebojí a že bude střílet znovu. Vždyť vám to uvedl do novin. Říkal, že má doma snad třicet zbraní. Podle toho, co říká, tak asi obavy nemá. My nejsme žádní mafiáni, my se živíme poctivě.

Reklama

Související témata:

Související články

Kočkovi nepřijali Ďuričkovu omluvu

Rodina zavražděného Václava Kočky mladšího nepřijala omluvu, kterou v tisku uveřejnil podnikatel Bohumír Ďuričko. "Chladnokrevnou vraždu nazývat incidentem...

Výběr článků

Načítám