Hlavní obsah

Praktická lékařka z Aše je stíhaná za smrt pacienta

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praktické lékařce z Aše Blance Duškové hrozí, že přijde o bílý plášť a ještě může skončit na několik let ve vězení. Je totiž podezřelá, že svojí nedbalostí způsobila smrt pacienta. Devětapadesátiletý Gustav Bado doplatil zřejmě na omyl lékařky, která podle policie špatně stanovila diagnózu.

Článek

"Bylo zahájeno trestní stíhání za ublížení na zdraví z nedbalosti,“ potvrdil ve středu Právu šéf chebského státního zastupitelství Václav Opl. Obviněná lékařka porušila důležitou povinnost, vyplývající z jejího povolání.

Shodli se na tom odborníci, kteří zpracovali znalecký posudek pro potřeby policejního vyšetřování. Podrobnosti k půldruhého roku starému případu nechtěl státní zástupce sdělit s odůvodněním, že trestní řízení se teprve rozbíhá. V případě uznání viny soud může lékařku poslat až na pět let za mříže a zakázat ji výkon povolání.

Manželka zemřelého muže Květa Badová Právu potvrdila, že rodina podala trestní oznámení na neznámého pachatele. "Jeden den navštívil kvůli zdravotním obtížím svoji praktickou lékařku. Ta pro něho nic neudělala a dva dny na to zemřel. Už mu nikdo nedokázal pomoci,“ uvedla Květa Badová. Jeho smrt souvisela se srdečními problémy, které lékařka patrně neodhalila. Včasná léčba by mu podle znalců život zřejmě zachránila.

Lékařka se v minulosti nechala zastupovat dcerou 

"Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ reagovala na obvinění Blanka Dušková a zavěsila telefon.

Tento případ ale není jediným prohřeškem jmenované lékařky. V letošním roce dostala pokutu od lékařské komory za to, že se nechala zastupovat v ordinaci svojí dcerou, v té době studentkou medicíny.

O tom se coby pacient na vlastní oči přesvědčil starosta Aše Dalibor Blažek. "O mých zdravotních potížích mluvila s matkou po telefonu, pak mi vystavila recept a poslala na rentgen. Měl jsem strach, že medička může někomu z pacientů ublížit, tak jsem to oznámil,“ řekl starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám