Hlavní obsah

Důchodce střílel na mladíka, dostal podmínku

Právo, her

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Krajský soud v Plzni překvalifikoval střelbu na téměř o čtyřicet let mladšího muže na ublížení na zdraví. Důchodce Jaroslav Kužel (65) z Karlových Varů dostal tři roky s podmínkou na pět let. Napadený přežil.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Důchodce na muže třikrát vystřelil. Ilusrační foto

Článek

Podle žalobkyně Kužela loni 20. prosince v jednom z bytů v karlovarské Jahodové ulici po předchozí rozepři před domem namířil na Štefana Kršku (26) revolver a třikrát na něj vystřelil. Trefil ho do břicha, hrudníku a paže a způsobil mu tak zranění, která mladšího z mužů přímo ohrožovala na životě.

Jen díky rychlé lékařské pomoci útok přežil. V plzeňské fakultní nemocnici byl následně dvakrát operován, a dlouhodobě léčen.

Mladík v té době bydlel u Kužely. Ten se právě rozvedl s Krškovou matkou. Kužela uvedl, že jej v inkriminovaný den Krška napadl před domem jen kvůli tomu, že ho žádal, aby umyl záchod. V bytě pak starého muže napadl znova. „Nemohl jsem vstát, sáhl jsem za sebe do přihrádky pro prádlo, kde jsem měl revolver a vystřelil mimo něho. Chtěl jsem ho zastrašit,“ vypověděl před soudem důchodce s tím, že mladík odběhl a za chvíli se vrátil s nohou od stolu.

"Třikrát na mě vystřelil nějakou pistolkou"

„Měl jsem strach, že mě zabije, a vystřelil jsem znova. Nechtěl jsem mu ublížit, jen jsem se bál...“ uvedl dále s tím, že pak vyběhl s mobilem před dům a zavolal policii. Podle žalovaného bylo soužití s mladíkem problémové a každou chvíli buď on sám, nebo sousedi volali policii. To připustil i Krška s tím, že policisty volal pořád jen žalovaný.

„Každej ho zná, že je to práskač, leze policistům do zadku. Je to starej protivnej dědek, nic jinýho si nezaslouží...Soužití s ním bylo nic moc, i potom, co se to stalo, tak mě jednou napadl, praštil mě, tak jsem mu jednu prdnul. Hned mu tekla krev, nojo, stará kůže...“ cynicky hovořil o žalovaném důchodci mladík, který má za sebou už také podmíněný trest.

Událost v inkriminovaném dni však popsal zcela odlišně. Bitku venku přiznal, ale s tím, že ho měl starý muž bouchnout do hlavy. „No asi bych ho nezbušil, ale měl jsem v sobě sedm, osm pivek a nějakýho frťánka...jo, tekla tam krev, ale moje to nebyla. Pak bouchal na dveře od bytu, myslel jsem, že to jsou policajti, otevřel jsem a šel na záchod. Když jsem vylezl, stál Kužela mezi dveřmi svého pokoje a třikrát na mě vystřelil nějakou pistolkou. Nic mě nebolelo, až v pokoji jsem si všiml, že jsem jako spálenej, rozčílilo mě to, sebral jsem tu nohu od stolu a vyběhl na něj, praštil jsem ho asi dvakrát a pak se mi udělalo zle...“ popsal před soudem poškozený.

Reklama

Výběr článků

Načítám