Hlavní obsah

Český Fritzl opět vyvázl s podmínkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Osmašedesátiletý Josef Šablatůra z Ostravy, který přes dvacet let znásilňoval a zneužíval svou dceru Ludmilu a dokonce s ní zplodil dvě děti, vyvázl ve středu u ostravského krajského soudu opět s podmínkou.

Foto: Aleš Honus, Právo

Josef Šablatůra

Článek

Invalidní důchodce Šablatůra přitom u soudu v Ostravě už jednou vyvázl s trestem jednoho roku vězení s podmínkou na dva roky. Vrchní soud v Olomouci ale případ vrátil k novému projednání a důkladnějšímu posouzení příběhu, jenž se v některých rysech nápadně podobá kauze despotického otce Josefa Fritzla, která už několik měsíců otřásá Rakouskem.

Ostravský krajský soud ve svém prvním verdiktu z první poloviny letošního roku konstatoval, že téměř vše už je promlčeno, a tak byl muž podmíněně odsouzen pouze za jediný prokázaný styk z roku 2005, který soud kvalifikoval jako trestný čin soulož mezi příbuznými.

Dědeček je současně i otcem

Kořeny ostravského příběhu sahají až do roku 1948, kdy měl obžalovaný teprve osm let. Vlečka mu tehdy přejela nohu, dostal protézu a začal být přesvědčen, že nikdy nemůže mít děti. Přesto se oženil a jeho žena mu postupně porodila pět potomků. V roce 1983 se ale stala obětí vraha, který nikdy nebyl vypátrán.

Vdovec Josef Šablatůra se potom začal ukájet na své nejmladší dceři, ostatní děti se od něj odstěhovaly. V roce 1984 mu Ludmila porodila syna, o rok později ještě dceru. Až do nedávné doby přitom dnes již dospělé děti netušily, že jejich dědeček je zároveň i otcem. V rodných listech byl uveden otec neznámý.

„Nesměla jsem o tom mluvit, vyhrožoval mi jateční pistolí, že mě zabije a moje děti také,“ řekla Ludmila vyšetřovatelům. Její otec jí dokonce podle jejích slov zakázal stýkat se s lidmi a z práce musela rovnou domů. Všechno vyšlo najevo teprve před nedávnem, kdy si Ludmila našla přítele a ve slabé chvilce se mu svěřila. Společně pak šli na policii zvrhlého despotu udat.

Děti, které dnes mají 22 a 23 let a k dědečkovi chovaly pěkný vztah, jsou na tom dnes psychicky špatně a matce prý zazlívají, že o tom všem promluvila. „Kdyby nic neřekla, mohlo to zůstat v rodině a nebyla by z toho taková ostuda,“ tvrdí. Obžalovaný přitom od počátku tvrdil, že žádné z dětí není jeho, dokonce i Ludmilu označoval pouze za nevlastní dceru.

„Jsem mrzák, nikdy jsem nemohl mít děti a ženské mě nevzrušují. Moje bývalá žena měla děti s mým bratrem a ani děti Ludmily nejsou moje, kdo ví, s kým si je uhnala,“ řekl u soudu muž, podle nějž si dcera vše vymyslela, aby ho dostala do vězení a získala tak jeho dům. Jeho tvrzení ale vyvrátily laboratorní testy DNA, podle nichž o Šablatůrově otcovství nejsou pochyby. Ten ale nadále vše popírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám