Hlavní obsah

Žalobce zrušil obvinění advokáta Teryngela z vydírání

– PRAHA
Právo, Radim Vaculík

Známý pražský advokát Jiří Teryngel dosáhl dílčího úspěchu. Žalobce z pražského městského státního zastupitelství podle informací Práva zrušil jedno ze dvou jeho obvinění týkajících se loňského tři čtvrtě miliardového obchodu s cigaretami.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Teryngel

Článek

„Dozorový státní zástupce zrušil usnesení o stíhání pana Teryngela a dalších dvou mužů pro trestný čin vydírání s tím, že v jejich jednání nespatřuje trestný čin. Podle jeho závěrů bylo usnesení policie, a teď cituji, neodůvodněné a nezákonné,“ řekl v pondělí Právu Teryngelův kolega z kanceláře a zároveň jeho obhájce Josef Doucha.

Teryngelovi tak nadále zůstává obvinění z krácení daně ve výši sto miliónů korun, jež se opět týká onoho obchodu s cigaretami, v němž jako advokát zastupoval společnost Letka Team. Tam mu hrozí až 12 let vězení.

„Aspoň jedna pozitivní zpráva, zaplaťpánbůh za to. Já jsem ale přesvědčen o tom, že i to první mé stíhání týkající se daňového úniku je nezákonné a že by jej měli zrušit,“ uvedl Teryngel.

Policie si stojí za svým

Protikorupční policie, která obvinila Teryngela z vydírání v září, si však nadále stojí za svým. „Rozhodnutí státního zástupce jsme zatím neobdrželi, nicméně jako závazné jej musíme respektovat. Přesto si stojíme za naším právním názorem, že v této věci šlo o vydírání,“ podotkl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Podle vyšetřovatelů se pražský advokát dopustil vydírání společně s bývalým spolumajitelem zkrachovalých kladenských hutí Poldi Marko Stehlíkem a Slovákem Vladimírem Mošovským. Poškozeným měl být podnikatel Martin Ulčák.

Vše se prý odehrálo na společných schůzkách v rámci zmíněného velkého obchodu s cigaretami. Teryngel a Mošovský údajně požadovali po firmě Atlanta Safe vedené Ulčákem za prodej svých cigaret pořizovací cenu 750 miliónů korun a k tomu další peníze navíc. Podle Ulčáka od něj nejprve žádali přihodit 300 miliónů, nakonec vše skončilo u 80 miliónů.

„Řekli nám, že jestli nepřistoupíme na jejich podmínky, tak jejich firma Letka Team půjde do konkurzu a my přijdeme o zboží i o peníze,“ uvedl k tomu Právu v polovině října Ulčák, který byl ovšem při jednáních s Teryngelem vybaven od policie záznamovou technikou. Po poslechu nahrávky pak policisté trojici mužů obvinili.

„Oznámení o tom, že Letka půjde do konkurzu, není žádným vydíráním, to je splnění zákonné povinnosti a žádná vyhrůžka,“ reagoval na své stíhání již v říjnu Teryngel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám