Hlavní obsah

Soud rozhodl o vině dvou chlapců, šikanovali spolužáky

Právo, pab
DOMAŽLICE

Soud v pátek uznal vinnými dva chlapce ve věku dvanáct a třináct let z Klenčí pod Čechrovem na Domažlicku. Ti šikanovali své spolužáky, nutili je k různým úkonům a vyžadovali po nich například peníze.

Článek

Po pohrůžkou násilí vyžadovali po spolužácích peníze, svačiny či školní pomůcky. Nutili je také k různým drobným úkonům jako například k mytí tabule nebo sbírání věci ze země.

„U staršího hocha, který byl iniciátorem, jsem rozhodl o dohledu probačního úředníka s tím, že pokud se takového jednání dopustí znovu, bude jako další opatření následovat ústavní výchova. U druhého s chlapců jsem upustil od opatření s tím, že samotné projednávání věci před soudem je dostačující k účelu nápravy,“ uvedl soudce Jan Švígler.

Tento případ šikany mezi školáky není jediným, který se dostal ke zdejšímu soudu. Před dvěma týdny stejný soudce potrestal šest hochů ze Základní školy ve Staňkově. Dva mladíci, kterým už bylo patnáct let, dostali za trestný čin vydírání roční trest vězení s podmínečným odkladem na dva roky.

Zbylým čtyřem nezletilcům soud uložil dohled probačního úředníka s povinností se podrobit výchovné terapii v některém ze středisek výchovné péče. Šestice hochů si vybrala dva spolužáky, které psychicky i fyzicky týrala. Píchali je pravítkem do genitálií, zamykali je po tmě na záchodě, kde je fackovali a kopali do nich.

Dále na nich například imitovali jízdu na motorce, skateboardu či bobech. Přitom po nich skákal a šlapali. Před tabulí je vysvlékli do slipů a vytahovali je za ně do výšky až řvali bolestí. Vrcholem pak bylo, když jednoho z hochů tyrani chytili za ruce a nohy a doslova jako s beranidlem s ním vyrazili zamčené dveře do třídy.

Reklama

Výběr článků

Načítám