Hlavní obsah

VIDEO: Dva lidé zahynuli při úniku dusíkatého hnojiva v jižních Čechách

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KAPLICE
Aktualizováno

Dva muži zemřeli ve čtvrtek po 14. hodině v provozovně zemědělské společnosti AGS České Budějovice v Omlenici na Kaplicku pod troskami sila. Zřítilo se na ně, když opravovali jímku pod ním a zároveň do něho další lidé doplňovali tekuté dusíkaté hnojivo.

Článek

Při zborcení sila na 600 kubíků se hnojivo vylilo a zasáhlo další dva muže, které převezli záchranáři se středně těžkými poraněními do nemocnice. Jsou však podle ředitele jihočeské záchranné služby Marka Slabého mimo ohrožení života.

„Čtyři muži opravovali jímku pod silem a zároveň do něho bylo doplňováno dusíkaté hnojivo. Při zřícení věže, je to spláchlo a dva se bohužel dostali pod konstrukci sila a na místě zemřeli. Museli jsme je vyřezávat. Další dva se napili a jsou v nemocnici,“ sdělil Právu na místě velitel českokrumlovských hasičů Jaromír Maurer.

Jedno ze dvou sil u Omlenice na Kaplicku se zbortilo a uniklo z něj dusíkaté hnojivo.foto: Právo/Pavel Orholz

Vedení firmy AGS České Budějovice se zatím odmítlo k celé tragédii vyjádřit. Jeden ze zaměstnanců však řekl, že zřícení sila bylo naprosto nečekané a jeho konstrukce měla být ve skvělém stavu.

„Vždyť asi před čtrnácti dny prošly obě sila na hnojiva generální rekonstrukcí. Doplňování hnojiva do nich není rozhodně ničím výjimečným. Nedokážu si to vysvětlit,“ konstatoval zaměstnanec, který nechtěl sdělit své jméno.

Únik několika set litrů dusíkatého hnojiva prý rozhodně neohrozil životní prostředí.

„Ve volném prostředí nejsou dusíkatá hnojiva vyloženě škodlivá a nevyžadují bezpečnostní opatření. Je v nich však čpavek a mohou například poleptat kůži, takže jsou důležité rukavice. Například plynová maska však není třeba,“ vysvětlil František Turek, vedoucí odboru životního prostředí na Městském úřadě v Kaplici.

Přestože hnojivo uniklo mimo areál, nedostalo se podle Turka do podzemních vod.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Reklama

Výběr článků

Načítám