Hlavní obsah

VIDEO: Extrémisté v Rakovníku uctili památku mrtvého Strička

– RAKOVNÍK • Aktualizováno
Právo, ČTK, rap

Více než 300 příznivců hnutí skinheads a také dalších asi 250 přihlížejících se v pondělí večer sešlo na Husově náměstí v Rakovníku kvůli sobotní smrti sedmadvacetiletého Jana Strička, který se rovněž k hnutí hlásil. Po uctění památky začala část zúčastněných provolávat nesnášenlivá hesla.

Foto: Radek Plavecký, Právo

extrémisté uctili památku ubodaného mladíka.

Článek

Na vlakovém nádraží se sešel dav a kolem půl sedmé večer začal postupovat v čele s příbuznými zabitého do centra města na Husovo náměstí, kde mladík zemřel.

„Nechceme žádné konflikty, žádná hesla, žádné násilí. Nemusíme se dnes bát, hlídá nás policie,“ vyzýval jeden z organizátorů dav lidí v černém oblečení, kapucách a se zapálenými loučemi v rukou. Další nesli květiny, věnce, svíčky. To pak všichni na Husově náměstí položili k fotografii oběti vraždy. Kolem půl osmé večer se dav rozešel a na ulici zůstaly jen hořící svíčky.

Extrémisté uctili památku ubodaného mladíka.foto: Právo/Radek Plavecký

Poté však skupinky neonacistů začaly dělat problémy v centru města. „Skupiny radikálů porážejí popelnice, vyvolávají hesla, takže jsme museli zasáhnout," řekl mluvčí rakovnické policie René Černý.

Na místo, kde byl Jan Stričko ubodán, nosí lidé květiny.foto: Právo/Radek Plavecký

Stričko se v sobotu v noci nepohodl na diskotéce v centru města s jednadvacetiletým mladíkem. Konflikt vyústil v potyčku, při které mladík o pár let staršího soka dvakrát bodl do hrudníku.

„Vylučujeme rasový motiv, o kterém se mluvilo, šlo jen o konflikt při tanci, který bohužel vyústil v tragédii. Mladíci si to šli vyřídit ven a dopadlo to takhle,“ uvedl mluvčí rakovnické policie René Černý.

Rakovnický starosta Zdeněk Nejdl řekl, že městský úřad neměl na základě oznámení, které organizátoři učinili, důvod shromáždění zakázat. Bude mít ale na místě svého zástupce, který bude dohlížet na dodržování zákona. Pokud by byl porušen, může nechat shromáždění rozpustit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám