Hlavní obsah

VIDEO: V Praze zadrželi několikanásobného vraha ze Slovenska

Novinky, pno, ivi, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Nebezpečného, mezinárodně hledaného muže zadrželi o víkendu pražští policisté. Jedná se o Slováka podezřelého z několikanásobného zabití na Slovensku a Maďarsku. Zadržený skončil v policejní cele. Muž své oběti zabíjel výbušnými systémy. Na svědomí má nejméně deset životů.

Článek

„Na muže byl vydán mezinárodní zatykač v Maďarsku a na Slovensku," řekl Novinkám mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Zdroj z policejního prezídia Právu řekl, že zadrženým je Slovák Jozef Roháč, narozen v roce 1956.

Ten byl na Slovensku zapleten do kauz kolem bývalého šéfa tajné služby Ivana Lexy. Byl obviněn z vraždy Róberta Remiáše, kterou si měl Lexa v roce 1996 objednat. Žalobce ale stíhání zastavil.

Jozef Roháč na fotografiích z webu Interpolu. Foto: Interpol

Remiáš byl kontaktní osobou na Oskara Fegyverese, korunního svědka únosu syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče. Jozef Roháč a Imrich Oláh podle policie umístili 29. dubna 1996 do Remiášova vozidla značky BMW pekelný stroj, který explodoval v bratislavské městské části Karlova Ves. Remiáš byl okamžitě mrtev.

Na Roháče byl několik let vydán mezinárodní zatykač, hledal ho Interpol. Zatykač byl vydán na základě pokusu o vraždu v Maďarsku z loňska.

Roháč měl v Maďarsku útočit i v červnu 1998. V centru Budapešti v ulici Aranykéz vybuchla bomba, kterou měl nastražit společně s dalšími pachateli ze Slovenska. Výbuch zabil bývalého člena podsvětí, který spolupracoval s policií a další tři náhodné kolemjdoucí.

Hledaný zločinec řídil opilý

Na Roháče narazili v noci na neděli při silniční kontrole pražští strážníci. Zjistili, že pil před jízdou alkohol a podezřelé jim byly i předložené doklady. Proto přivolali kriminalisty, kteří následně zjistili, že předložené dokumenty nebyly nikdy na Slovensku vydány.

Muž se vydával za úplně někoho jiného. „Kriminalisté ve spolupráci s policejním přidělencem při slovenské ambasádě pracovali na zjištění totožnosti 10 hodin, protože zadržený muž nespolupracoval,“ řekl Novinkám mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Doplnil, že výbornou spoluprací policejního přidělence na ambasádě s kriminalisty z prvního pražského obvodu se nakonec podařilo zjistit, o koho se jedná.

Hrozí mu až 15 let

Soud v Budapešti na muže vydal zatykač kvůli zabití a držení výbušných látek, Krajský soud v Bratislavě zase za nedovolené ozbrojování. „V Maďarsku mu hrozí za uvedené trestné činy doživotí, na Slovensku patnáctiletý trest,“ doplnil Hulan.

Podle policejních informací muž vyráběl nástražné výbušné systémy a je podezřelý nejméně z deseti vražd. „Muž skončil v policejní cele, současně se kvůli naměřené hodnotě alkoholu 1,12 promile v dechu bude zpovídat z ohrožení pod vlivem návykové látky,“ uzavřel Hulan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám