Hlavní obsah

Viny zbavený policista chce po ministerstvu miliónové odškodnění

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třináct let běhal po soudech s puncem vraha v uniformě. Nakonec ho osvobodili. Teď žádá po ministerstvu spravedlnosti miliónové finanční odškodnění. Řeč je o dnes již bývalém policistovi Zdeňku Pihýrovi(42), kterého státní zástupce vinil z toho, že společně s kolegou Jaroslavem Kraftem v listopadu 1994 nepřiměřeně zakročili proti soukromému zemědělci Václavu Šoltysovi z Rokycanska a smrtelně ho zranili.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zdeněk Pihýr

Článek

Po třináctileté soudní peripetii soud letos definitivně rozhodl, že za smrt Šoltyse je odpovědný pouze Kraft a poslal ho na dva roky za mříže. Pihýr odešel od soudu jako nevinný.

„Klient požádal o odškodnění za neúměrně dlouhé soudní jednání. Má též nárok na uhrazení nákladů spojených s kroky, které činil proto, aby se očistil,“ řekl Pihýrův právní zástupce Karel Hostaš. Výši odškodného ani další podrobnosti Hostaš nechtěl sdělit.

Podle informací Práva požaduje expolicista po ministerstvu spravedlnosti více jak milión korun. Zdůvodňuje to tím, že jeho rodina psychicky během několikaletých soudních peripetií trpěla.

„O žádosti dotyčného zatím rozhodnuto nebylo, neboť ministerstvo dosud shromažďuje podklady pro rozhodnutí. Vyřízení žádosti lze očekávat do 7. února příštího roku, kdy končí půlroční vyřizovací lhůta,“ sdělila mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Steinerová.

Zadržený zemřel po rvačce

Policisté Kraft s Pihýrem ve společné hlídce 27. listopadu 1994 kolem jedné hodiny v noci stavěli u Těškova na Rokycansku pomalu jedoucí vozidlo, které řídil opilý Šoltys. Ten nezastavil a sjel na hráz rybníka, kde se zamkl v autě.

Nakonec z auta vylezl a s policisty se začal prát. Ti mu nasadili pouta a odvezli na policejní stanici, odkud ho převezli rovnou k lékaři. Druhý den ráno Václav Šoltys v nemocnici zemřel v důsledku vnitřních zranění. Měl roztrženou slezinu a střeva.

Oba policisty okresní soud třikrát zprostil viny. Nejdříve s odůvodněním, že smrtelné zranění mohl mít Václav Šoltys už před policejní kontrolou. Posléze soudce argumentoval tím, že nejde určit, který z policistů Šoltyse při potyčce smrtelně zranil. Krajský soud osvobozující verdikty pokaždé zrušil a nakonec rozhodl, že se případem musí zabývat jiný senát.

Ten nechal doplnit posudek a dospěl k závěru, že smrtelné zranění nevzniklo při potyčce na hrázi rybníka, ale až v policejním autě při převozu Šoltyse z Těškova do Rokycan. Služební vůz tehdy řídil Zdeněk Pihýr, na zadním sedadle byl vedle Václava Šoltyse Jaroslav Kraft. Znalci před soudem uvedli, že těžká zranění mohla být způsobena na zadním sedadle kopem, ranou pěstí, údery loktem nebo tomfou. Soud proto označil za viníka Krafta, jeho kolegu Pihýra zprostil obžaloby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám