Hlavní obsah

Vlakové spojení mezi Prahou a Nymburkem přerušeno kvůli nehodě a zlodějům

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Železniční spojení centra Prahy s Lysou nad Labem a Nymburkem bylo v sobotu na dvou místech přerušeno. Nejprve musely být osobní vlaky jedoucí na Masarykovo nádraží ukončeny ve Vysočanech, protože na trase zloději poškodili kabely zabezpečovacího zařízení. Odpoledne pak provoz mezi Lysou nad Labem a Čelákovicimi na obou kolejích přerušila srážka rychlíku s traktorem.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Soupravy končí ve Vysočanech. Ilustrační foto

Článek

Rychlík jedoucí z Prahy do Letohradu se srazil v 15:40 s traktorem na železničním přejezdu mezi Lysou nad Labem a Čelákovicemi. Řidič traktoru před nárazem vlaku ještě stihl vyskočit.

Vlak po srážce vykolejil. Nehoda se obešla bez zranění, informoval Novinky Zdeněk Neusar z Drážní inspekce. Dodal, že přerušen byl provoz na obou kolejích této tratě, po níž jezdí i vlaky z Prahy do Hradce Králové.

"Přerušen bude na delší dobu. Během hodiny nebo dvou koleje zprovozněny nebudou, protože vlak po srážce vykolejil," doplnil Neusar.

Mluvčí Českých drah Ondřej Kubala dodal, že i po srážce ještě blikal na přejezdu výstražný signál. Podle něj spojení mezi Lysou nad Labem a Čelákovicemi zajišťují čtyři autobusy. Osobní vlaky z Prahy končí v Čelákovicích a od Nymburka v Lysé. "Dálkové vlaky jsou odkloněny přes Poříčany, Sadskou a Nymburk, což je sice delší trasa, ale vlaky ji urazí za stejnou dobu, takže by zpoždění nemělo vznikat," dodal Kubala.

Kvůli pokusu o krádež kabelů nejezdily vlaky do centra Prahy

Po poledni byl přerušen provoz mezi Masarykovým a vysočanským nádražím, protože neznámí pachatelé poškodily kabel zabezpečovacího zařízení. Vlaky musely končit svou cestu ve Vysočanech a cestují museli přesednout na metro. Výluka potrvá až do sobotního večera.

„Ve 12:27 systém ohlásil poškození kabelů,“ uvedl pro Novinky Pavel Hala ze Správy železniční dopravní cesty „Vyrazili jsme na místo a Na Hrabovce, kde se rozděluje trať na Vysočany a Libeň, jsme zjistili, že neznámí pachatelé nařezali dva dvacetižilové kabely zabezpečovací a sdělovací techniky, následkem čehož nebylo možné pouštět vlaky na trase Masarykovo nádraží - Vysočany.“

České dráhy proto poskytují cestujícím zdarma jízdenku na metro, vysvětlil mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. „Museli jsem vlaky, které jedou od Nymburka a Lysé nad Labem ukončit ve Vysočanech s tím, že lidé od nás na pokladně dostanou zdarma jízdenky na MHD. Dojdou pár metrů na stanici metra B Vysočanská a dojedou na Masarykovo nádraží.“

Reklama

Výběr článků

Načítám