Hlavní obsah

Deset let vězení za znásilnění a pokus o vraždu

Právo, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Na deset let do věznice s ostrahou poslal v pátek ústecký krajský soud 45letého dělníka Jiřího Křenka. Obžaloba ho obvinila ze znásilnění a z pokusu o vraždu, 30. května v noci chtěl v podnapilém stavu v litoměřické Kamýcké ulici zardousit 18letou dívku, která se bránila mít s ním sex. Soud mu navíc nařídil ochrannou sexuologickou a protialkoholní léčbu. Křenek si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, státní zástupce podal odvolání.

Foto: Rudolf Prchal, Reuters

Odsouzený Křenek se musí podrobit sexuologické a protialkoholní léčbě.

Článek

Křenek dívku po cestě z hospody přepadl, přitlačil ji na plot, povalil na zem, lehl si na ni a několikrát ji udeřil do obličeje. Když se bránila, kopala a kousala, začal ji rdousit, až ztratila vědomí. Podle obžaloby ji rdoušením mohl přivodit smrt.

„Při jejím bezvědomí ji vysvlékl a vykonával na ní soulož, protože poškozená předstírala bezvědomí delší dobu i po nabití vědomí,“ konstatoval státní zástupce.

Křenek ji poté opakovaně zneužil, análně i orálně. V domnění, že je mrtvá, snažil se svou oběť oživit masáží srdce a dýcháním z úst do úst. Měl přitom říci, že to tak nechce, protože se musí ještě udělat. Křenka krátce po činu zadrželi městští strážníci, kteří si všimli nahé dívky. Ta utrpěla pohmožděniny krku, spánku, rtu a došlo k trhlině panenské blány.

Křenek projevil lítost, je ochoten se léčit 

Křenek před soudem projevil lítost s tím, že dívku zabít nechtěl. Znalci v průběhu hlavního líčení uvedli, že odsouzený trpí patologickou sexuální agresivitou. Když se k tomu přidal alkohol, byly sníženy jeho ovládací schopnosti.

Křenek před soudem tvrdil, že dívka se sexem souhlasila, ale prý si přála, aby použil kondom, který on nepoužívá. Na celý sex s dívkou si údajně nevzpomíná.

Soud jeho tvrzení neuvěřil, předseda senátu Ivan Elischer ho označil za účelové. Jeho obhájce uvedl, že vzhledem k psychickému stavu obžalovaného mohou být jeho výpadky paměti věrohodné.

Podle soudce ve prospěch Křenka svědčí jeho patologická sexuální agresivita, za kterou podle znalců nemohl. Také uvedli, že se může léčit, což neodmítá. Proto soud uložil jen desetiletý trest, což je nejnižší možný.

Státní zástupce Vladimír Jan řekl, že s rozhodnutím soudu nesouhlasí. Podle něho Křenek chtěl pokusem o vraždu znásilnění zakrýt a měl být souzen podle přísnějšího paragrafu. Navrhoval mu proto trest 15 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám