Hlavní obsah

Podmínka pro řidiče autobusu za 12 zraněných

– DOMAŽLICE
Právo, pab

Domažlický soud v pátek potrestal řidiče autobusu Zdeňka Čejku, který 11. března havaroval u Babylonu na Domažlicku. Při nehodě se zranilo 12 cestujících. Za obecné ohrožení mu soud vyměřil trest ve výši šesti měsíců s podmínečným odkladem na 18 měsíců. Navíc dva roky nesmí usednout za volant.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Autobus skončil převrácený na boku mimo silnici.

Článek

V autobusu cestovali studenti a učitelé domažlické obchodní akademie. Namířeno měli na lyžařský kurz do rakouských Alp. Dojeli už po osmi kilometrech.

Pětapadesátiletý Čejka při manipulaci s videopřehrávačem sjel na nezpevněnou krajnici a autobus převrátil do příkopu. Z hrůzostrašně vypadající havárie, která se stala na rovném úseku silnice za obcí Babylon, vyvázli cestující kromě šoku naštěstí jen s drobnými oděrkami.

Soudce: Nevěnoval se plně řízení

„Plně se v té chvíli nevěnoval řízení,“ uvedl soudce Jan Švígler. Řidič vinu popíral. Tvrdil, že mu foukl vítr z boku. „To mě vyhodilo ze silnice. Obě ruce jsem měl na volantu,“ tvrdil Čejka.

Vedoucí zájezdu Alena Šustrová seděla na sedadle přímo za řidičem. „Viděla jsem, jak autobus jede na krajnici. Říkám si v duchu, ať už to ten řidič točí zpátky,“ vybavuje si žena situaci, která předcházela samotné nehodě. Jenže autobus se zabořil kolem do rozmoklého terénu u krajnice a pak už jenom padal na bok.

„V autobuse bylo v tu chvíli hrobové ticho. Všichni byli v šoku. Ti, co seděli nalevo, vypadli do uličky a na ně ještě spadla zavazadla. Po chvíli jsme začali zjišťovat, jestli jsou všichni živí. Snažili jsme se rozbít okna, protože v autobuse se nedalo dýchat a některým cestujícím začalo být z nedostatku vzduchu špatně. Kluci rozbili nouzovým kladívkem okno v zadní části autobusu a postupně jsme tím otvorem vylézali ven,“ popsala drama Šustrová.

Vedoucí zájezdu: Řidič nebyl na cestu připraven

Podle ní řidič se snowboardovou instruktorkou, kterou najala cestovní kancelář, ladili video. „V okamžiku, kdy se zadíval na televizní monitor, sjeli jsme na krajnici,“ uvedla Šustrová. Podle ní nebyl řidič na cestu vůbec připraven.

„Museli ho asi narychlo vyměnit, protože dva dny před odjezdem jsem dostala od cestovky telefonní číslo na řidiče, které ale bylo na někoho jiného než na toho, co nás vezl,“ uvedla Šustrová. Když řidič podle jejích slov přistavil autobus ke škole, otevřel zavazadlový prostor a nechal tam děti házet kufry. Sám si přitom zapálil cigaretu.

Majitel firmy: Byl to zkušený brigádník

„Samozřejmě se to tam nevešlo a on začal nadávat, že nemůže všechno stihnout. Řidiči to zpravidla praktikují tak, že zavazadla do boxu sami skládají , aby se to tam vešlo. Nevěděl ani, kudy má jet. Říkal, že se spoléhá na navigaci a že ta ho navede,“ uzavřela vedoucí zájezdu.

Majitel přepravní firmy DEMbus Praha Emil Paták řekl, že řidič nebyl jeho zaměstnancem, ale brigádníkem. „Byl zkušený. Nevím, co dělal,“ řekl Paták.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám