Hlavní obsah

Za vraždu čtrnáctidenní dcerky dostala deset let

Novinky, Lenka Kadeřávková
PRAHA

Své čtrnáctidenní dcerce Elišce přidržela Lucie Rokošová (24) loni v listopadu plenku u obličeje tak dlouho, dokud se miminko neudusilo. U pražského městského soudu se k činu přiznala s tím, že jí ruply nervy poté, co holčička celou noc proplakala. Trestní senát ji v pondělí vyměřil desetileté vězení.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

V kauze padl již druhý rozsudek, tentokrát soudci trest o tři roky zvýšili proti původním sedmi letům, tedy výměře ještě pod trestní sazbou, která se pohybuje v rozmezí 10 až 15 let. Senát tehdy odůvodnil verdikt tím, že obžalovaná jednala v době činu ve stavu snížené příčetnosti.

Odvolací pražský městský soud však tento argument neuznal a v podstatě zavázal podřízenou instanci trest zpřísnit. "Soud dospěl k závěru, že obžalovaná jednala ve stavu snížené příčetnosti, nicméně jednala ve vražedném úmyslu, byť nepřímém," konstatovala tedy předsedkyně senátu Jaroslava Lišková při odůvodňování rozhodnutí.

Z běžné sazby za vraždu pak uložila nejnižší možný trest s tím, že "obžalovaná činu lituje, dosud vedla bezúhonný život a daná událost je nejen pro ní, ale i celou rodinu tragédií."

Svého činu litovala

Jak Rokošová dříve uvedla, dítě bylo v počátku nechtěné a také se na něj nejdříve netěšila. S přítelem, kterého si v průběhu těhotenství vzala, měla již během svatby rozpory. "Hádali jsme se, vyčítal mi, že špatně vařím, kritizoval mě," popisovala s tím, že když se holčička narodila, nestaral se o ni.

Osudnou noc prý Eliška celou proplakala a ona neustála vstávala, zatímco manžel spal. Pak to nevydržela a přidržela jí plenku u obličeje několik minut. Miminko se přestalo hýbat. "Jsem z toho hrozně smutná, strašně mě to mrzí," řekla vyšetřovateli Rokošová, která v pondělí nepromluvila, jen brečela.

Psychiatři následně prohlásili, že "jednání ze strany obžalované bylo nepromyšlené, zkratkovité a neuvážené." Právě o to se opíral i její advokát Pavel Kavínek. "Obžalovaná nebyla psychicky zcela v pořádku v okamžiku spáchání trestného činu. Její problémy byly ozřejměny až dalším vyšetřením obžalované. Budeme tedy žádat zpracování nového znaleckého rozsudku z psychiatrie," prohlásil. Soud nicméně jeho návrh zamítl. Obžalovaná se proti rozsudku na místě odvolala, případem se tedy bude znovu zabývat pražský vrchní soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám