Hlavní obsah

VIDEO: Za týrání chlapců v Kuřimi dostala matka devět a teta deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Krajský soud v Brně odsoudil v pátek Kláru Mauerovou k devíti letům vězení za brutální týrání synů Ondřeje a Jakuba v tzv. kauze Kuřim. Její sestra Kateřina dostala deset let ve věznici se zvýšenou ostrahou. Barbora Škrlová, která se vydávala za dívku Annu a chlapce Adama, si odsedí pět let. Odsouzeni byli také další aktéři případu.

Článek

Hana Bašová a Jan Škrla byli odsouzeni k sedmi letům, Jan Turek dostal pět let. Všichni obžalovací musí také chlapcům zaplatit odškodné. Jakubovi podle rozsudku náleží 240 000 korun, Ondřej dostane 320 000 korun.

Tragický proces deformace mateřského pudu

Týrání bylo natolik brutální, že jej soudce Pavel Göth pojmenoval jako "likvidaci dětské duše". Zdůraznil, že se nepodařilo objasnit hlavní motivy týrání. Připustil ale, že mohly souviset se sektářstvím.

Kateřina podle Götha "odstartovala tragický proces deformace mateřského pudu u své sestry" tím, že do její rodiny doslova infiltrovala svoji kamarádku Škrlovou vydávající se za dívku Aničku. Škrlová jí podle soudu pomohla v manipulaci.

Vynesení verdiktu byl přítomen pouze Jan Turek, všichni ostatní se omluvili.

Matka Jakuba a Ondřeje Klára Maureová byla odsouzena za týrání a zbavení svobody syna Ondřeje. Za své chování se synům veřejně omluvila. Uvedla, že ji k týrání navedl muž přezdívaný Doktor. Ukázalo se ale, že osoba pravděpodobně neexistovala, vytvořily ji Barbora Škrlová a sestra Kláry Kateřina.

O Kateřině Mauerové žalobkyně prohlásila, že je pseudopedagogická sadistka, která klade důraz na poslušnost, disciplínu a má snahu o dominanci.

Za hrubým nakládáním s oběma chlapci podle některých úvah stojí členové náboženské sekty.

Mezi odsouzenými je i Barbora Škrlová. Čtyřiatřicetiletá žena se v minulosti vydávala za dívku Aničku a po svém útěku z Česka za syna literáta Martina Fahrnera Adama. Podle obžaloby Škrlová týrala Ondru tím, že jej topila ve vodě. Žena tvrdí, že k tomu byla přinucena.

Týrání hochů vyvrcholilo předloni v létě na chatě ve Veverské Bítýšce. Podílet se tam na něm měli Hana Bašová, Jan Škrla a Jan Turek.

Týrání mělo chlapce zlomit a udělat z nich lidi otrocky poslušné. Většina obžalovaných působila v brněnském centru Paprsek, kde vedla různé kroužky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám