Hlavní obsah

Kauza českého Fritzla zamotala soudům hlavu

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Kauza osmašedesátiletého Josefa Šablatůry z Ostravy, který přes dvacet let znásilňoval a zneužíval svou dceru Ludmilu a dokonce s ní zplodil dvě děti, se vrátila k ostravskému krajskému soudu. Ten měl ve čtvrtek vyhlásit už druhý rozsudek nad invalidním důchodcem, kvůli složitosti kauzy ale vyhlášení nového verdiktu odročil.

Foto: Aleš Honus, Právo

Josef Šablatůra

Článek

Nový rozsudek ve stejné kauze tak soud vyhlásí až 5. listopadu. Šablatůra, který si v některých médiích vysloužil označení český Fritzl, přitom u soudu v Ostravě už jednou překvapivě vyvázl s trestem jednoho roku vězení s podmínkou na dva roky.

Vrchní soud v Olomouci ale případ vrátil k novému projednání a důkladnějšímu posouzení příběhu, jenž se v některých rysech nápadně podobá kauze despotického otce Josefa Fritzla, která už několik měsíců otřásá Rakouskem.

Ostravský krajský soud ve svém prvním verdiktu z první poloviny letošního roku konstatoval, že téměř vše už je promlčeno, a tak byl muž podmíněně odsouzen pouze za jediný prokázaný styk z roku 2005, který soud kvalifikoval jako trestný čin soulož mezi příbuznými.

Soud ve svém prvním rozsudku tvrdil, že v kauze Josefa Šablatůry začala běžet dvanáctiletá promlčecí lhůta pro trestný čin znásilnění už v roce 1986. Šablatůra se sice s dcerou intimně stýkal i později, nicméně od té doby už podle soudu nešlo o znásilňování, ale pouze o dobrovolné sexuální styky, které se staly pro dlouhá léta manipulovanou dceru rutinou.

Promlčení na každém kroku

Právě promlčecí lhůty a právní kvalifikace jsou nyní předmětem soudního líčení. „Je to mravenčí práce, musíme se vypořádat s každým trestným činem zvlášť, s právní kvalifikací každého skutku a posoudit dopady na naše rozhodnutí,“ řekl soudce Jaroslav Málek. V úvahu přichází například žalobkyní navrhovaná kvalifikace pro pokračování trestného činu znásilnění, za což by mohl obžalovaný dostat až deset let vězení nepodmíněně.

Soud se musí vypořádat také s častými změnami zákonů, protože obžaloba obsahuje skutky rozložené do velmi dlouhé doby. Kořeny ostravského příběhu sahají až do roku 1948, kdy měl obžalovaný teprve osm let. Vlečka mu tehdy přejela nohu, dostal protézu a začal být přesvědčen, že nikdy nemůže mít děti. Přesto se oženil a jeho žena mu postupně porodila pět potomků. V roce 1983 se ale stala obětí vraha, který nikdy nebyl vypátrán.

Dědeček je současně i otcem

Vdovec Josef Šablatůra se potom začal ukájet na své nejmladší dceři, ostatní děti se od něj odstěhovaly. V roce 1984 mu Ludmila porodila syna, o rok později ještě dceru. Až do nedávné doby přitom dnes již dospělé děti netušily, že jejich dědeček je zároveň i otcem. V rodných listech byl uveden otec neznámý.

„Nesměla jsem o tom mluvit, vyhrožoval mi jateční pistolí, že mě zabije a moje děti také,“ řekla Ludmila vyšetřovatelům. Její otec jí dokonce podle jejích slov zakázal stýkat se s lidmi a z práce musela rovnou domů. Všechno vyšlo najevo teprve před nedávnem, kdy si Ludmila našla přítele a ve slabé chvilce se mu svěřila. Společně pak šli na policii zvrhlého despotu udat.

Děti, které dnes mají 22 a 23 let a k dědečkovi chovaly pěkný vztah, jsou na tom dnes psychicky špatně a matce prý zazlívají, že o tom všem promluvila. „Kdyby nic neřekla, mohlo to zůstat v rodině a nebyla by z toho taková ostuda,“ tvrdí. Obžalovaný přitom od počátku tvrdil, že žádné z dětí není jeho, dokonce i Ludmilu označoval pouze za nevlastní dceru. „Jsem mrzák, nikdy jsem nemohl mít děti a ženské mě nevzrušují.

Moje bývalá žena měla děti s mým bratrem a ani děti Ludmily nejsou moje, kdo ví, s kým si je uhnala,“ řekl u soudu muž, podle nějž si dcera vše vymyslela, aby ho dostala do vězení a získala tak jeho dům. Jeho tvrzení ale vyvrátily laboratorní testy DNA, podle nichž o Šablatůrově otcovství nejsou pochyby. Ten ale nadále vše popírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám