Hlavní obsah

VIDEO: Exministr Ivo Svoboda byl propuštěn z vězení

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TRUTNOV
Aktualizováno

Ve čtvrtek přesně ve 13 hodin a patnáct minut opustil exministr a někdejší místopředseda ČSSD Ivo Svoboda věznici v Odolově na Trutnovsku. Dveře ke svobodě otevřel Svobodovi Okresní soud v Trutnově, který ráno během půlhodiny rozhodl o podmíněném propuštění známého vězně.

Článek

Exministr financí Zemanovy vlády spěchající s taškou v ruce a batohem na zádech k přistavenému Volvu spoluvězňům na rozloučenou pokynul levicí. Svoboda odsouzený v roce 2005 společně s tehdejší poradkyní Barborou Snopkovou k pětiletému trestu za vytunelování firmy Liberta Mělník, podal koncem letošního září žádost o podmíněné propuštění. Soud, který stanovil šestiletou zkušební dobu, Svobodovi vyhověl.

Bývalý ministr financí Ivo Svoboda opouští věznici.foto: Právo/Vladislav Prouza

"Společenská nebezpečnost tohoto trestného činu byla velmi vysoká a byla způsobena vysoká škoda," odůvodnila rozsudek soudkyně Miroslava Purkertová.

Soud zohlednil i pracovní činnost Svobody v charitativní organizaci Diakonie, kde během výkonu trestu pracoval a budoucí obdobnou práci v Československé církvi husitské, kam exministr může nastoupit už začátkem příštího týdne.

Svoboda v žádosti o propuštění neuvedl kromě zákonné možnosti opustit odolovskou věznici jiný konkrétní důvod. "U zvlášť závažných trestných činů jakými jsou v tomto případě podvod a zvýhodňování věřitele lze žádat o podmínečné propuštění po odpykání dvou třetin trestu.

První odsouzený ministr

Reklama

Výběr článků

Načítám