Hlavní obsah

VIDEO: Kateřina Mauerová v závěru procesu hájí Barboru, jde proti vlastní sestře

Právo, Novinky, jac, pko, pno
BRNO
Aktualizováno

Na pátek 24.října se chystá soudce Pavel Göth vynést rozsudek v případu týrání chlapců v Kuřimi. V pavučině kauzy přitom do poslední chvíle nad absurditou případu vyčnívá sesterská nevraživost Kláry a Kateřiny Mauerových. Ty rozděluje pohled na neuchopitelnou osobnost Barbory, Aničky, či Adama.

Článek

Od zahájení soudu se názorové nůžky mezi sestrami neúprosně rozvíraly. Kateřina nevybíravě a nezřídka hystericky bránila Barboru Škrlovou před sestrou, podle které chlapce týrala i ona.

Kateřina agresivně do posledního dechu emocionálně brání svůj postoj, podle kterého Barbora chlapce netýrala. Soudce Goth vynese rozsudek v pátek. Žalobkyně navrhla pro Škrlovou trest sedm let vězení, pro sestra Mauerovy deset let.

Klára nechce být u rozsudku

Klára Mauerová, matka týraných chlapců, požádala soud, aby rozsudek byl vynesen bez její přítomnosti. Ve své závěrečné řeči vysvětlila, proč ze začátku s vyšetřovateli nemluvila. Stále prý věřila, že chrání Aničku, která je zachráněna z Norska.

Sestry Klára a Kateřina (v pozadí) Mauerovy u brněnského krajského soudu.foto: ČTK/Igor Šefr

"Bylo to dobře vymyšleno. Sama nevím, proč se to stalo. Chtěla bych znát důvod, proč jsem se ve 29 letech začala chvovat jinak. Nikdy jsem nechtěla být zlá. Nechápu, proč Anička za mnou nepřišla a neřekla, že to není pravda," řekla u soudu Klára Mauerová a pokračovala: " Stále čekám, že mi to někdo vysvětlí. Kdyby ke mně do rodiny Aničku nepřivedli a nepřesvědčili mě, nikdy bych nic takového neudělala."

Jako poslední před soudem hovořila Kateřina Mauerová, sestra Kláry. "Neodmítám svou odpovědnost, týraly jsme s Klárou kluky, ale já ani Barbora jsme nic neinicovaly ani neorganizovaly. Klára věděla, že Anička je Barbora. Barbora Ondru namočila pod tlakem," řekla Kateřina.

Kateřina Mauerová se radí s advokátem.foto: Právo/Jan Chmelíček

Advokát: Netrestejme Barboru za to, že je jiná

Soud v případu pokračoval v úterý vystoupením Richarda Nováka, advokáta Barbory Škrlové. Podle něho bylo v případě jeho klientky porušeno právo. Podle něj je nezákonně držena ve vazbě kvůli domnělému poškozování práv Klokánku.

A to poté, co byla prokázána její nevina. Pak prý orgány činné v trestním řízení začaly konstruovat druhé obvinění, že se podílela na týrání obou chlapců. A nejen to. Podle Nováka je také neprávem obviněna, že se podílela na manipulování Klárou Mauerovou a naváděla ji proti chlapcům.

Barbora Škrlová u soudufoto: Právo/Petr Kozelka

Novák žádá soud o zproštění obžaloby Barbory Škrlové. „Netrestejme ji za to, že je jiná. Má právo na vlastní život a na klid,“ uvedl Novák.

Škrlová je v kauze kuriózní postavou. Třiatřicetiletá žena se v rodině Mauerových vydávala za pubertální Annu, posléze v Norsku za třináctiletého chlapce Adama.

Novák: Barbora není simulant

Novák odmítá, že by Škrlová byla tím, kdo manipuloval s Klárou Mauerovou. Zpochybnil také revizní posudek pracovníků Ústřední vojenské nemocnice. „Nedělejme z Barbory simulanta. To, že si nechala odoperovat prsa, je jen její věc. Že si na to nevzpomíná, stejně jako že o sobě tvrdí, že není panna, neznamená že lže,“ řekl Novák.

Podle něj by dnes oba chlapci mluvili jinak, kdyby byli znovu vyslýcháni. Barbora prý nikomu neublížila. To Klára z ní podle advokáta během procesu udělala spolupachatelku.

Soudní znalec:Škrlová není duševně nemocná

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám