Hlavní obsah

Sběrateli na Strakonicku ukradli motorky za 1,7 miliónů korun

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘEPICE

Obrovskou ztrátu utržil sběratel veteránů z obce Řepice na Strakonicku. V noci na sobotu mu z dřevěné haly, která sloužila jako garáž, ukradli zloději devět muzeálních historických motocyklů za 1,7 miliónů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Informoval o tom v neděli jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner s tím, že mezi odcizenými motocykly jsou i takové kousky jako Jawa 350 pérák nebo motocykl Praga 500. Všechny motorky byly bez registračních značek.

„Hlavně ta Pragovka z 30. let minulého století je velmi cenná. V republice jich není mnoho a v posledních době šla hodně nahoru. Pokud je zrenovovaná, může se na trhu prodat i za 400 tisíc korun,“ sdělil Právu jeden ze sběratelů veteránů ze Strakonic.

Za tragédii označil krádež majitel Jihočeského motocyklového muzea Petr Hošťálek z Českých Budějovic, kterému se stalo před lety něco podobného. „Tehdy jsem nebyl půl roku schopen nic dělat a vzpamatovávám se z toho prakticky dodnes. Motorky mi tehdy rozebrali a ukradli na nich to nejcennější – motory a příslušenství, které rozhoduje o ceně. Škoda to byla obrovská. Pro sběratele je dost značný otřes, a to nejen finanční ale i citový,“ sdělil Právu Hošťálek.

Zloděje policie nikdy nenašla. „Jsem přesvědčený a vše tomu naznačovalo, že to byla krádež na objednávku,“ dodal Hošťálek. Ukradené motorky podle něj není těžké prodat, a to hlavně na veletrzích v zahraničí. Vzhledem ke zrušeným hraničním kontrolám, je jejich převoz snazší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám