Hlavní obsah

Extremisté se v Litvínově střetli s policií, vzduchem létaly dlažební kostky

Právo, ČTK, koc
LITVÍNOV
Aktualizováno

Asi 400 pravicových extremistů se v sobotu odpoledne v Litvínově střetlo s policií. Ta jim brání v pochodu na sídliště Janov, kde žije početná romská komunita. Pravičáci házeli po policistech zápalné lahve, dlažební kostky a jiné předměty, policie je rozháněla dělbuchy.

Foto: Karel Otcovský, Právo

V Litvínově se sešlo několik stovek pravicových extrémistů.

Článek

Situace v litvínovské čtvrti Janov, kde dnes policie zasahovala proti pravicovým radikálům, se kolem 17:00 už zklidnila. Extremisté čtvrť opustili a většina z nich odešla zpět na litvínovské nádraží, část z nich už z města odjela. Rozešla se i většina Romů a místních občanů, je však možné, že někteří z nich pravicové radikály v autech pronásledují. Policisté stále nechávají uzavřenou hlavní silnici z Litvínova směrem na Janov.

Policie dnes zatím zadržela šest lidí, řekla mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková. Jeden z nich údajně hodil dlažební kostku po policistech. U některých zadržených podle Světlákové policisté našli různé zbraně. Dva policisté byli během zásahu zraněni.

:. Romové se na příchod extrémistů vyzbrojili noži a dalšími zbraněmi.foto: Právo/Karel Otcovský

Ke střetu s policií došlo poté, co místostarosta Litvínova Martin Klika (ČSSD) prohlásil shromáždění za nepovolené a vyzval k jeho rozpuštění. Učinil tak poté, co extremisté na náměstí v proslovech poukazovali na diskriminaci extrémně pravicové Dělnické strany (DS) a vyjadřovali svůj nesouhlas se současným systémem. Dav vykřikoval hesla "Čechy Čechům", "Stop černému rasismu" a další.

Radikálové se posléze rozutekli po městě. Následně se policisté přesunuli na sídliště, kde v kordonech uzavřeli veškeré přístupové cesty. Extrémisté se přesto na sídliště pokusili proniknout. Střetli se tak s policií, která se ocitla pod palbou lahví a dalších věcí.

Akce extremistů má být odpovědí na výpady Romů vůči členům hlídek takzvaných ochranných sborů Dělnické strany (DS), kteří přijeli začátkem října monitorovat situaci do litvínovského sídliště Janov. Do Litvínova pozvali extremisté své příznivce videoklipem, který zveřejnili na internetu.

Dvanáct členů monitorovacích hlídek takzvaných ochranných sborů Dělnické strany před čtrnácti dny na litvínovském sídlišti Janov narazilo na odpor místních Romů. Zhruba 70 Romů ozbrojených klacky, golfovými holemi či násadou od sekyry zahrnulo členy hlídek v černých kabátech, kšiltovkách a s bílou páskou na rukávu vulgárními nadávkami, plivali na ně a polévali je vodou. Střetu tehdy zabránila přítomnost policistů a litvínovských strážníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám