Hlavní obsah

Soud rozdal tresty za loňské loupeže

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Senát Krajského soudu v Hradci Králové v pátek rozdal tresty čtyřem mladíkům za loupežná přepadení, která páchali loni na podzim v Ústí nad Orlicí. Soudci obžalované uznali vinnými v sedmi případech.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Jednoho z mladistvých obžalovaných vede eskorta do soudní síně.

Článek

Devatenáctiletý Miloš Červeňák má jít do vězení na dva roky. Jeho šestnáctiletý komplic byl potrestán třemi lety ve věznici pro mladistvé a další dva, rovněž mladiství, dostali tresty podmíněné. Verdikt není pravomocný, státní zástupkyně i většina obžalovaných si ponechali lhůtu k vyjádření.

Obžalovaní fyzicky napadali a okrádali chodce. Podle lékařských nálezů šlo o hrubé násilí, zpravidla údery pěstí do obličeje a kopání. „Intenzita úderů byla taková, že člověka napadne, zda při útoku nepoužívali nějaké předměty. Nebylo to ale prokázáno,“ uvedla státní zástupkyně Hana Flídrová.

Napadenému pak ukradli vše, co měl u sebe. Ve výčtu odcizených věcí je zhruba 18 tisíc korun v hotovosti, platební karty, mobilní telefony, různé legitimace, doklady, klíče, fotoaparát či hudební přehrávač. Celková škoda dosahuje několika desítek tisíc korun.

Mladistvý, který dostal nejvyšší trest, se policistům přiznal a prozradil také své společníky. U soudu nevypovídal, svých činů ale litoval a poškozeným se omluvil. Policistům tvrdil, že jeho matka je vážně nemocná a on, aby s tím vědomím dokázal žít, musel hodně pít alkoholu a kouřit marihuanu, k čemuž potřeboval peníze. Ostatní vinu odmítali. Soudci si ale dali dohromady ostatní důkazy a usoudili, že zapírání obžalovaných je účelové.

Flídrová připustila, že útočníci pravděpodobně páchali některé skutky pod vlivem alkoholu či drog.

„Tři z pachatelů byli členy jisté party, která se scházela a věnovala se pití alkoholu, kouření marihuany či hraní na automatech. Protože většina z nich nepracovala, potřebovali získat peníze na tento způsob života a rozhodli se loupit. Táhli městem a když se mladistvému, který se jediný přiznal, zalíbily věci poškozeného, tak si je vzal a pokud se napadený bránil, ostatní se k útoku přidali,“ uvedla Flídrová s tím, že se všichni obžalovaní se od dětství potýkali s výchovnými problémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám