Hlavní obsah

VIDEO: Astronomická výše škody za požár na Výstavišti: až miliarda korun

Právo, Novinky, ČTK, pno, km

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Podle prvních předběžných odhadů pražských hasičů se může škoda způsobená čtvrtečním požárem budovy Průmyslového paláce v Praze na Výstavišti vyšplhat až na jednu miliardu korun. Informoval o tom v pátek mluvčí hasičů Vít Pernica.

Článek

"Hovoří tak nejčernější odhady, sám si myslím, že škoda bude 800 milionů korun," řekl Pernica.

Oheň zcela zničil levé křídlo secesního paláce. Zůstaly jen části obvodových zdí. V budově se v době požáru konala výstava PragoDent 2008. "Škodu jen na svém stánku odhaduji na čtvrt miliónu euro," řekl Právu Ortwin Bato, vystavovatel z Německa.

Společnost Incheba, která má Průmyslový palác v pronájmu, v pátek ráno oznámila, že veškeré veletrhy v areálu jsou až do odvolání zrušeny.

Hasiči rozsáhlý požár dohašovali celou noc. Dopoledne začali vyhledávat skrytá ohniska požáru pomocí termokamery. "Dohašovací práce jsou velice zdlouhavé a namáhavé, budeme na nich pracovat až do odpoledne," řekl Pernica.

Objekt zůstává uzavřený, na místě jsou kromě hasičů i městští policisté. Příčiny požáru začnou odborníci zkoumat v pondělí.

Podle mluvčího pražské policie Ladislava Bernáška může za vznikem požáru stát nedbalost, úmysl nebo technická závada. Napovědět by mohly záběry z bezpečnostních kamer, které hodlají policisté prověřit.

:. Následky požáru na Výstavišti. FOTO: Stream.cz

"Velitel zásahu rozhodl o zřízení tří bojových úseků. Velkou snahou hasičů bylo uchránit střední části budovy paláce. Na místě zasahovala i chemická jednotka, podezření na přítomnost chemických látek se ale neprokázala,“ uvedli hasiči k nočnímu zásahu.

Požáry s nejvyšší škodou (od roku 1990)
2,170 miliardy korun
21. listopadu 2002 - Výrobna pryskyřic Spolku pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) v Ústí nad Labem. Příčinou výbuchu a následného požáru bylo nedodržení technologické kázně při výrobě. Shořelo zhruba 100 tun pryskyřice a surovin, explodovala některá výrobní zařízení a některé látky uzavřené v sudech. Zraněni dva hasiči.
525 miliónů korun
30. května 2001 - Dřevozpracující firma Haas Fertigbau v Chanovicích na Klatovsku, škoda 525 milionů korun. Příčinou požáru byla zřejmě závada elektroinstalace a vznícení přívodového kabelu hoblovacího stroje. Jedna osoba byla zraněna.
326 miliónů korun
23. - 24. listopadu 1996 - Čerpací stanice a technologická zařízení v tankovišti rafinerie Česká rafinérská, a.s., v Záluží u Mostu. Nejprve se krátce po půlnoci vznítila čerpací stanice a technologická zařízení tankoviště, druhý výbuch nastal následující den dopoledne. Hasičským jednotkám se vzhledem k šíři požáru podařilo proniknout do jeho ohniska až druhý den po výbuchu. Zraněno 36 hasičů.
289 miliónů korun
9. března 1998 - Přádelna lněné příze firmy PAJA a.s. v Trutnově; příčinou byl výbuch lněného prachu. Zraněno bylo 11 lidí, z nichž dva na následky zranění zemřeli.
256,3 miliónu korun
9. - 10. ledna 1999 - Akciová společnost STV Glass Valašské Meziříčí na Vsetínsku vyrábějící skleněné komponenty, zničen celý sklad hotových výrobků a obalových materiálů. Zraněni byli dva lidé.
226 miliónů korun
29. - 30. května 2001 - Výrobní hala firmy VDO Mannesmann v Brandýse nad Labem (okres Praha-východ). V hale byly uskladněny různé díly k osobním automobilům. Oheň byl založen úmyslně.
210 miliónů korun
16. října 2007 - Výrobní hala společnosti Lohmann & Rauscher v Nové Pace na Jičínsku vyrábějící zdravotnický obvazový materiál. Plameny poškodily materiál a zařízení haly.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám