Hlavní obsah

Soud svěřil manželům Rösnerovým do péče tři děti, dvě půjdou do ústavu

Právo, miv
VYŠKOV

Soud ve Vyškově svěřil ve čtvrtek tři děti, které dříve žily u manželů Rosnerových opět do jejich péče. Dva chlapci, kteří rodinu vinili z týrání, zůstanou v ústavní péči.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Manželé Rosnerovi u soudu

Článek

Osmiletá Terezie, dvanáctiletá Růžena a čtyřletý Dominik mohou u rodiny zůstat. Soud ale ustanovil dohled nad nimi. Nezletilí Patrik a Michal byli umístěni do ústavní výchovy. K soudu přitom přišla Patrikova matka, o svěření syna do péče ale nepožádala. Na chodbě soudu ale vinila Rosnerovy z toho, že jejího syna týrali.

Úřady manželům děti odebraly poté, co je právě Patrik obvinil z týrání. Oba dokonce byli ve vazbě. Poté, co byli propuštěni, se k nim vrátily dospělé dcery. Na návrat se těšili i nezletilé děti s výjimkou Patrika. Tomu se podle slov ředitele ústavu v brněnské Kociánce zalíbilo, chtěl by se tam vyučit.

Lubomír a Blažena Rosnerovi přivítali verdikt soudu s úlevou. „Jsme rádi, že už to skončilo. Samozřejmě jsme chtěli být všichni spolu, celá rodina, ale možná je to tak lepší,“ řekl muž. „Kdyby nám chtěl soud vzít i holky, byl by to jejich konec,“ řekla Rosnerová.

Prý chtěl jen chodit na diskotéky

Oba se ale ohradili proti slovům příbuzných Patrika i tvrzení státního zástupce, že děti jevily známky syndromu týraného dítěte. Bití v jejich domácnosti nemělo místo, výjimkou byl nanejvýš trest pro obtížně zvladatelného Michala poté, co výkaly pomazal celý pokoj.

Případ pěstounů, které před třemi lety za dlouholetou péči o svěřené děti ocenil prezident Václav Klaus odstartovali oba kluci, Patrik a Michal. Do školní schránky důvěry napsali o svém údajném týrání v rodině pěstounů. Nikdo z okolí Rosnerových ale tomu nevěří. Jediným a správným důvodem má být podle známých pomsta, protože pěstouni je nechtěli pouštět na diskotéky.

Reklama

Související témata:

Související články

Čtyři dcery Rosnerových se vrátily domů

Z Ústavu sociální péče pro tělesně postiženou mládež Kociánka v Brně byly v neděli převezeny na vlastní žádost domů čtyři plnoleté dcery manželů Rosnerových...

Výběr článků

Načítám