Hlavní obsah

Pět zotročených postižených muselo v Brně žebrat pro své pány

Právo, pko
BRNO

Otřesný případ týrání a zotročování řeší v těchto dnech brněnští kriminalisté. Z vcelku běžného ohlášení na krádež důchodu se totiž vyklubal komplikovaný případ, na jehož konci jsou dva obvinění a hrozící mnohaleté tresty. Muž a žena z Brna po pět let zotročovali pětici mentálně postižených lidí, kteří museli odevzdávat tyranům své invalidní důchody, pracovat pro ně či žebrat, dvě ženy byly dokonce přinuceny ke sňatku.

Článek

V brněnském bytě žili dvaačtyřicetiletý muž se svou devětatřicetiletou družkou a čtyřmi potomky. Muž v roce 2003 přišel na velice výhodnou formu výdělku. „Vytipoval si nějakého handicapovaného člověka, kterého vyhledal, kontaktoval a nasliboval mu, že pokud s ním půjde bydlet do bytu, bude se o něj starat a budou se mít dobře,“ popsal fintu kriminalista Oldřich Kříž.

Tímto způsobem postupně nalákal do svého bytu tři muže ve věku kolem čtyřiceti let a dvě přibližně třicetileté ženy. O slibovaném milém a domáckém prostředí ale nemohlo být ani řeči. Podnikavý muž nejenže podle policie pětici obíral o peníze, ale nutil je i žebrat.

Ženy nutil k fingovaným šňatkům

„Oblékl je do otrhaných šatů a vozil je po městech v České republice, kde pro něj museli žebrat. Nutil je také uzavírat půjčky a peníze z nich použil pro svou potřebu. Dvě ženy provdal fingovaným sňatkem kvůli získání občanství za Vietmance, za což vyinkasoval peníze,“ prohlásil kriminalista.

Když jedna z žen otěhotněla se svým přítelem, který žil mimo komunitu, obral jí tyran po narození dítěte o porodné.

„Pětice musela doma vykonávat nejrůznější práce a když své úkoly dostatečně neplnili, padaly i facky a vyhrožovalo se jim,“ řekl kriminalista a dodal, že jedna z žen se nakonec obrátila na policii s tím, že jí někdo soustavně obírá o důchod. To byl impuls pro zahájení vyšetřování.

Co se lidem řeklo, to udělali

Vedoucí skupiny zaměřující se na domácí násilí kriminalistka Alena Sedláčková upozornila, že rozumové pochody mentálně retardovaných lidí jsou značně odlišné od našich představ. „Třeba hrozba domácím vězením je pro ty lidi zásadní. I kdyby byly klíče ve dveřích, tak oni z bytu neodejdou. Prostě udělají, co se jim řekne. Tak jsou navyknutí. Proto bych chtěla apelovat na lidi, aby si všímali dění kolem sebe, protože domácí násilí nemusí být jen mezi partnery, ale i v těchto komunitách,“ upozornila Sedláčková.

Všechny oběti týrání žijí už u svých příbuzných nebo kamarádů, jeden z mužů zemřel. Podle policie ale jeho smrt s trýzněním nesouvisela. Práci kriminalistům komplikuje také fakt, že celá pětice byla svéprávná. Přesto si už muž a jeho družka vyslechli obvinění z týrání, muž má navíc na krku ještě kuplířství a útisk. Oběma hrozí až 8 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám