Hlavní obsah

Soud odmítl dovolání Velikovské, za vraždu manžela-tyrana si odsedí sedm let

BRNO

Nejvyšší soud (NS) v minulých dnech odmítl dovolání Kamily Velikovské, která byla odsouzena za vraždu svého muže na sedm let vězení. Muže zabila v květnu 2005. Manžel ji údajně několik let týral, po jedné z hádek ho dvakrát střelila z blízka do hlavy.

Článek

Manžel Velikovskou dvacet let surově týral, ponižoval a izoloval od ostatního světa.  Velikovská byla několikrát v nemocnici s pohmožděninami způsobenými tyranem.

Soudy se vlekly několik let. Nejprve byla odsouzena na osm let, posléze na deset a poté na na sedm let.

Žena se na Nejvyšší soud obrátila proto, že nesouhlasila s kvalifikací svého činu jako vraždy. Nikdy prý nejednala s úmyslem muže usmrtit. Chtěla, aby vrchní soud její případ projednal znovu s jiným složením senátu.

Nejvyšší soud přitom už dříve zrušil desetiletý trest, Vrchní soud poté snížil trest na sedm let, Velikovská se opět obrátila na NS.

"Nejvyšší soud v neveřejném zasedání rozhodl, že Vrchní soud v Olomouci respektoval právní názor Nejvyššího soudu, situaci hodnotil ve prospěch dovolatelky a uložil trest výrazně pod spodní hranicí zákonné trestní sazby," uvedl mluvčí NS Petr Knötig.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám